Близо 200 колективни и индивидуални участници бяха наградени в Международния детски фестивал на изкуствата „Млади таланти“, който се състоя в Националния дворец на децата (НДД) в София и бе открит от министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков. Той връчи отличията на част от участниците в раздела „Литературно творчество“, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

Сред отличените в тази категория са Теодор Стоянов, Стефания Митева, Моника Атанасова, Симона Монджоловска, Даниел Бояджиев от литературния клуб „Касталия“ при Центъра за подкрепа за личностно развитие (ЦПЛР) във Варна, Мелани Дончева и Дарина Томова от Средното училище (СУ) „Христо Ботев“ в Септември, Тончо Тончев от СУ „П. К. Яворов“ в Стралджа, Ема Станчева от ТГ „Княз Симеон Търновски“ и литературният клуб при ЦПЛР в Стара Загора. Специалните награди са за Елис Хиджаби от УЛК „Сладкодумци“ при ЦПЛР в Шумен – за богат език и художествена образност, и Валерия Добрева от ЛК „Касталия“ при ЦПЛР във Варна – за синтетичен изказ и богата художествена образност.

Във фестивала се включиха около 2200 деца и младежи до 19 години от музикални, театрални, танцови формации, школи по изобразително и приложно изкуство, фотографски клубове, литературни студиа, групи и състави от България, Германия, Испания, Украйна, Румъния. Той няма конкурсен характер, но творческите комисии удостояват с награди изявени изпълнения и постижения на състави, индивидуални изпълнители, художествени ръководители, хореографи, композитори, режисьори и автори, открояващи се сред участниците във фестивалната програма.

В раздела „Изобразително, приложно и фотоизкуство“ награди за отлично представяне, за композиция, живопис, бит и традиции, пресъздаване на архитектурен обект и природата на България получиха общо 45 млади творци, в раздела „Литературно творчество“ – поезия и проза, за отлично, много добро и добро представяне, за богат език и художествена образност, за синтетичен изказ и богата художествена образност са отличени 20 ученици.

При категорията „Театрално изкуство“ за интерпретация на литературен материал, за оригинална актьорска интерпретация, за много добра интерпретация на българския фолклор са отличени 7 театрални фармации и 7 млади артисти. Награда за отлично театрално-музикално представяне бе връчена на вокално-театралната формация „Врабчета“ при ЦПЛР-ЦИКО в София, награда за отлично представяне и актьорски ансамбъл получи театралната школа при ЦПЛР-ОДК в Кюстендил, а голямата награда в този раздел бе присъдена на тийнтеатъра „Менон“ при Националния дворец на децата.

В раздела „Музикално изкуство: вокални групи и индивидуални изпълнители на детска забавна песен, поп, рок и джаз пеене“ бяха отличени 11 вокални групи и 6 индивидуални изпълнители, а награди за отлично представяне бяха връчени на вокалната група „Сладки пуканки – тийн“ при НДД, на вокалната група при ЦПЛР в Бургас, на Дамла Йорданова от ЦПЛР-ОДК в Ардино и на Гергана Николова от студиото за поп и джаз пеене при НДД.

За категорията „Танцово изкуство: класически балет, съвременни и улични танци“ с награди за артистично присъствие, за стилизиран фолклор, за технично изпълнение, за оригинална хореография и за много добро представяне бяха удостоени 15 танцови студиа и индивидуални изпълнители, а награди за отлично представяне получиха: Марина Андреева от театралното ателие „Алегрета“ при НДД, формацията „Врабчетата“ при ЦПЛР-ЦИКО в София, танцовата формация „Блясък“, а голямата награда на фестивала в този раздел бе присъдена на студиото за модерен балет (СМБ) „Цветни мечти“ при НДД.

Творческата комисия, силно впечатлена от хореографиите и изпълненията на СМБ „Цветни мечти“, определи и специална награда за хореография, която присъди на Борислава Бечева-Георгиева, хореограф на студиото за модерен балет „Цветни мечти“ при НДД.

В раздела „Музикално изкуство: класическо пеене, камерни хорове, камерни формации, изпълнители на класически музикални инструменти, оркестри, формации, индивидуални изпълнители“ бяха отличени 33 колективни и индивидуални участници. За отлично представяне бяха наградени хорът „Бодра смяна при НДД и смесеният хор „Звъника“ при ЦПЛР-ЦРД в Плевен.

В категорията „Танцово изкуство: фолклорни танци“ за отлично и много добро представяне бяха наградени 13 ансамбъла. Отлично се представиха фолклорният танцов ансамбъл „Беловче“ от Белово, детско-юношеският фолклорен ансамбъл „Нашенчета“ при ЦПЛР-ЦРД в Плевен, детският танцов състав „Радост“ при ЦПЛР-ЦРД-Враца, детско-юношеският фолклорен ансамбъл „Изворче“ при НДД, танцовата формация „Нова генерация“ в Кюстендил и Пиринският танцов ансамбъл „Вихрен“ в Благоевград. Голямата награда на фестивала в този раздел бе присъдена на младежкия танцов състав към фолклорния ансамбъл „Родолюбие“ в Кюстендил.

В „Музикално изкуство: народно пеене, народни хорове, инструментални групи, народни оркестри и индивидуални изпълнители“ с награди бяха отличени 31 колектива и индивидуални изпълнители. Специалната награда на творческата комисия бе връчена на Даниел Марков от ЦПЛР-ОДК-Смолян, а за носител на голямата награда в този раздел бе определен народният оркестър към детско-юношеския фолклорен ансамбъл „Нашенчета“ при ЦПЛР-ЦРД-Плевен. Творческата комисия присъди специални награди на ръководителите Асен Асенов от общинския младежки дом в Монтана – за отличен акомпанимент, на Иван Пичурков от ЦПЛР-ОДК-Смолян – за отличен акомпанимент, на Гергана Борисова и Борис Борисов от читалище „Братство“ в Кюстендил – за педагогически постижения в областта на музиката, а на Пламена Седянкова от ЦПЛР-ОДК-Смолян – за педагогически постижения в областта на вокалното изкуство.

БТА

Категория:

Все още няма отговори

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *