Класик FM радио: Чуйте интервюто на Георги Митов с бившите хористки проф. Минка Златева – дългогодишен преподавател във ФЖМК към СУ „Св. Климент Охридски“, и Ани Алашка – съставител на книгата „Лиляна Бочева – Златната епоха на „Бодра смяна“


С тържествен концерт ще бъдат отбелязани 100 години от рождението на дългогодишния ръководител и диригент на световноизвестния български хор „Бодра смяна“ Лиляна Бочева. Това съобщават от емблематичната столична хорова школа. Събитието се организира от Националния дворец на децата и бивши хористи на „Бодра смяна“ и ще е на 13 април 2024 г., събота, от 16.00 до 18.00 часа, в Камерна зала „България“ в столицата.

Обичани песни в изпълнение на настоящите хористи на „Бодра смяна“ ще зарадват публиката, а в последната част на концерта с изпълнения ще се включат и бивши бодросменци. Между отделните части ще бъде представена книга, посветена на Лиляна Бочева, издадена по инициатива и със средства на бившите хористи на „Бодра смяна“ и с подкрепата на Националния дворец на децата.

В сборника „Лиляна Бочева. Златната епоха на „Бодра смяна“ са поместени отзиви от изтъкнати музиканти-професионалисти – почитатели на изкуството на Бочева от целия свят. Български диригенти, композитори и изследователи анализират нейния творческия път, осеян с много изпитания, но и с ненадминати до днес художествени постижения. Бивши хористи споделят с признателност най-съкровени спомени, забавни случки и трагикомични ситуации, запомнящи се уроци за музиката и живота. Избрани материали от печатните и електронни медии, сред които статии, филми, предавания и интервюта, допълват многообразието от гледни точки. В галерията със снимки са запечатани паметни моменти от епохата на Лиляна Бочева. Всички бодросменци от различни поколения, с различни професии и съдби, разпръснати по близки и далечни краища на земята, остават завинаги свързани с Лиляна Бочева и „Бодра смяна“ чрез музиката, поезията и неизменния стремеж към съвършенство.

Лиляна Бочева е родена на 12 април 1924 г., в Горна Оряховица. Тя е сред най-значимите български световно признати хорови диригенти, продължител на делото на своя баща Бончо Бочев – основоположник на детското школувано пеене у нас. През годините Лиляна Бочева работи в създадения от него хор „Бодра смяна“ като пианист-акомпанятор, корепетитор, диригент, организатор. Предана, жертвоготовна и несломима, тя не само наследява хоровата школа, а създава изцяло нов етап в нейното развитие. Под нейно ръководство „Бодра смяна“ печели първи награди на най-престижните международни музикални форуми, осъществява турнета в различни страни и континенти, както и множество записи. В своя сплотен, отлично организиран и преуспяващ колектив Лиляна Бочева учи на музика и възпитава няколко поколения певци. Те я описват като строга и изискваща, но същевременно всеотдайна и грижовна. Единодушно определят като „златна“ епохата на нейното ръководство, „златно“ е детството на нейните възпитаници, „златна“ е дирята ú в хорово-певческото изкуство, „златно“ е наследството от музика, което ни завещава.

 

Все още няма отговори

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *