Открит урок по солфеж в Москва, 1964 г.
Снимката е предоставена от Катя Диманова
« на 5 »

Ивелин Димитров е изтъкнат български композитор, диригент и музикален педагог.

След като завършва теоретичния отдел на Държавната музикална академия през 1952 г., където учи и композиция при Марин Големинов, той започва работа в детско-юношеската хорова школа „Бодра смяна”. Работи в хора съвместно с Бончо Бочев и дъщеря му Лиляна Бочева. Притежава изключителната способност да пленява децата и да ги приобщава към музиката и изкуството.

Девойките, които напуснат „Бодра смяна“, защото са пораснали, продължават да музицират в „Полифония“ под ръководството на своя учител Ивелин Димитров. Така цели 4 десетилетия наред, от 1968 г. „Полифония” и диригентът Ивелин Димитров стигат до най-високите върхове на музикалното изкуство у нас и в чужбина. Певиците и техният ръководител се представят блестящо на редица международни форуми и печелят възможно най-големите награди. Хор и диригент живееха заедно – по стечение на обстоятелствата Ивелин Димитров издъхна по време на турне с „Полифония“ в Италия.

През цялото време на своята педагогическа и диригентска дейност, Ивелин Димитров активно се занимава с композиция. Създава десетки опуси, между няколко симфонии, „Несретни песни“ и „Строфи на благодарността“ за дамски хор и симфоничен оркестър, „Ден на жертвоприношението“ за дамски хор и струнен оркестър, Симфоничната сюита „Из моите песни“, „Романсът“ за цигулка и оркестър, „Клавирен квинтет“, „Струнен квартет“, „Есенни епизоди“ за цигулка, флейта и пиано и много други.

През 1991 г. по случай 51-годишнината от възвръщането на Южна Добруджа става почетен гражданин на Силистра.

Ивелин Димитров умира на 27.09.2008 г. по време на турне на „Полифония“ в Италия.

Източник: Уикипедия
Ивелин Димитров за Бончо Бочев и „Бодра смяна“