« на 22 »

Светла Бешовишка е родена на 6 май 1948 г. в гр. Плевен.

Завършва Средно музикално училище „Панайот Пипков” в родния си град, след което Държавната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров” – София.

През 1971 г. печели конкурс за корепетитор на хор „Борда смяна”, когато диригент на хора е неговият създател Бончо Бочев. Продължава да работи като такава и при неговия наследник – Лиляна Бочева. След смъртта й през 2005 г. Светла Бешовишка става диригент и главен художествен ръководител на хора до пенсионирането си в края на 2010 година. Продължава традицията, наложена от Бончо и Лиляна Бочеви, като допринася със своя музикален финес и професионализъм за развитието на детското хорово пеене у нас.

Носител е на първа награда от Националния конкурс за педагози, работещи с деца в сферата на извънкласната и извънучилищната дейност на Фестивална програма „Приятели на България“.

Умира на 5 януари 2016 г., в юбилейната за „Бодра смяна“ година, когато най-известният български детски хор навършва 70 години.


През 2009 година Светла Бешовишка спечели Първа награда във втория Национален конкурс за педагози, работещи с деца в сферата на извънкласната и извънучилищната дейност на Фестивална програма „Приятели на България“.

„Заниманията, които провеждам с децата в „Бодра смяна”, надхвърлят като цел тяхното музикално ограмотяване и просвещение в едно от великите изкуства и феномени на човечеството – музиката. Висшата цел, която съм си поставила като педагог, е музикалната култура, която развивам у децата, да им служи като средство към тяхното личностно усъвършенстване. Най-стойностното, което „Бодра смяна” е дала и продължава да дава на поколения възпитаници, това не е само култивиране на вокалните умения, стотиците познанства или хубавите спомени, това са културното богатство и личностното формиране, чиито „плодове” се простират далеч отвъд областта на музиката и извънкласната дейност в „Бодра смяна”.“ Светла Бешовишка

Вижте пълния текст на разработката на Светла Бешовишка „За работата в детски хор „Бодра смяна” при Национален дворец на децата“. Обичта и към децата ще откриете във всеки неин ред!

Светла Бешовишка: Децата могат всичко

За нея:

Никой не си отива завинаги, щом е оставил нещо от себе си! Поклон пред Светла Бешовишка

В памет на Светла Бешовишка! В небето има още една ярко грееща звезда, която не всички ще виждаме, но много от нас ще продължават да обичат и да усещат топлината й.