На 13 април 2024 г. в камерна зала „България“ се състоя тържествен концерт и представяне на книга в чест на 100-годишнината на Лиляна Бочева, дългогодишен ръководител и диригент на хор „Бодра смяна“.

През тази година се навършват също така и 125 години от рождението на създателя на хора Бончо Бочев.

По-рано в същия ден на гробните места на Бончо и Лиляна Бочеви в Централните софийски гробища беше отслужена панихида и поднасяне на цветя от признателни техни възпитаници от различни поколения.

Интересът към концерта в камерна зала „България“ бе огромен, а залата бързо се оказа тясна – и за седящи, и за правостоящи, както и за много още почитатели на легендарния хор, които трябваше да гледат и слушат „Бодра смяна“ във фоайето пред залата, защото в един момент администраторите спряха да пускат хора вътре, просто вече нямаше къде да се стъпи.

Истинско празнично събитие сътвориха бодросменци от всички поколения. Чухме любимите и емблематични песни на хора, както и нови такива, представени от настоящите хористи на „Бодра смяна“.

Беше представена и дългоочакваната книга – сборник „Лиляна Бочева – златната епоха на „Бодра смяна“.

Атмосферата в залата бе неописуема, изпълнена с много ентусиазъм, песни, сълзи на радост и вълнение.

Екипът на Познание-Бг е в процес на подготовка на обширен материал за хор „Бодра смяна“, 100-годишнината от рождението на Лиляна Бочева и 125-годишнината от рождението на създателя на хор „Бодра смяна“ Бончо Бочев.

За тази велика хорова школа не трябва да се спира да се говори, защото тя е наша национална гордост, достижение от световна величина, пример за следване от всички по света, които искат да творят и да постигат резултати от най-високо ниво.

„Децата могат всичко!“, казваше Бончо Бочев. Децата от „Бодра смяна“ го доказват вече близо 80 години!

Концертът и книгата в чест на 100-годишнината на Лиляна Бочева са факт благодарение на инициативата, финансирането и организационните усилия и умения на бивши хористи на хор „Бодра смяна“ и със съдействието на Националния дворец на децата.

Поздравления към всички бодросменци – и сегашни, и бивши, и огромна благодарност, че подариха истинско хорово вълшебство, което дълго ще звучи в душите и сърцата на публиката, която толкова много обича „Бодра смяна“!

Книгата „Лиляна Бочева – златната епоха на „Бодра Смяна“ може да бъде поръчана в сайта на хора на този линк: https://bodrasmyana.bg/#book-2

Дерзай смело напред, хор „Бодра смяна“, и нека винаги те има!

Снимките са от Facebook групата Хор „Бодра смяна“

Източник: Познание БГ

Все още няма отговори

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *