1-лого-70 гЕмблематичният за България детски хор „Бодра смяна” чества 75 години от основаването си 

В чест на 75-годишнината от основаването на хор „Бодра смяна” Националният дворец на децата, в чиято структура е хорът, и Инициативен комитет от бивши бодросменци, сформиран по повод годишнината, планират да осъществят серия от дейности, насочени към съхраняването на културното наследство на „Бодра смяна“, вкл.:

  • дигитализация на богатия архив на хора;
  • създаване на интерактивна зала и интерактивна музейна сбирка в сградата, в която се провеждат репетициите и концертите на хор „Бодра смяна”;
  • хронология и фотоистория на хора с информация на три езика (български, руски и английски), която ще бъде публикувана на специално създаденият от бивши бодросменци за годишнината уеб сайт;
  • ретроспективна изложба „75 години хор „Бодра смяна” – „люлка на детското хорово пеене” в столичната Градска градина, която впоследствие ще бъде експонирана в родното място на Бончо Бочев – Поликраище, и ще остане като постоянна изложбена експозиция в сградата на Националния дворец на децата с адрес: София 1000, ул. Княз Борис І, №103;
  • интерактивна карта на турнетата на хора извън граница, съдържаща информация и отзиви от съответното турне на български, руски и английски език;
  • електронен каталог на българските детски хорове (с изключение на училищните);
  • нотна библиотека, фонотека, методична библиотека.

В следващите години електронният каталог на българските детски хорове ще бъде допълван с любопитни данни за развитието на детското хорово изкуство и обновяван с факти и фотоси, за да се превърне при възможност във виртуален музей на българското детското хорово изкуство. От събрания архив ще бъде изработен сценарий за документален филм, разказващ историята на хор „Бодра смяна”.

За осъществяването на всички тези дейности ръководството на Националния дворец на децата и Инициативният комитет на бившите хористи ще разчитат на финансовата, морална и доброволческа подкрепа от страна на институциите и на всички настоящи и бивши възпитаници на хора, техните родители и приятели, на съмишленици, показали през годините съпричастността си към делото на Бончо Бочев и продължителите на неговото дело.

„Бодра смяна“ е първият български детски хор, получил световна известност, поставил началото на българското детско хорово пеене.

Създаден през есента на 1946 година от н. а. Бончо Бочев, хорът бързо израства и от май 1948 година прекрачва границите на България и започва да разнася по света славата на гласовитите български деца. Многобройните концертни турнета и престижните световни награди са само материален израз на възхищението на публиката. Под ръководството на Бончо Бочев хор „Бодра смяна” изпълнява за първи път творби на световни автори като Золтан Кодай, Дмитрий Кабалевски, Дмитрий Шостакович и др. Акцентът обаче се поставя върху творчеството на българските композитори – Георги Димитров, Светослав Обретенов, Филип Кутев, Любомир Пипков, Тодор Попов и други, много от които пишат музикални творби специално за „Бодра смяна“.

Особено ценна за развитието на българското детско хорово пеене е дейността на Бончо Бочев в областта на музикалната педагогика. Диригентът на „Бодра смяна“ организира и ръководи курсове за начални учители, изнася публични демонстрации по нотно пеене с деца, съставя голям брой учебни пособия, учебници и методически материали по пеене и солфеж. „Бодра смяна” се превръща в своеобразна лаборатория на българското хорово творчество. По образец на Бодра смяна” се създават десетки детски хорове в цялата страна, някои достигат забележителни успехи у нас и зад граница.

След години диригентската палка се предава от баща на дъщеря. От 1973 г. до септември 2005 г. Лиляна Бочева е главен художествен ръководител и диригент на хора. Под нейно ръководство „Бодра смяна“ се утвърждава като един от най-добрите детски хорове в България и в света. Все по-голямо място в репертоара на хора заемат произведенията на класически и модерни автори. Изпълняват се произведения на Клаудио Монтеверди, Джовани Перголези, Карл Орф, Густав Малер, Бенджамин Бритън, Вельо Тормис, модерни български автори като Иван Спасов, Ивелин Димитров, Красимир Кюркчийски.

От 2005 г. диригент и главен художествен ръководител на „Бодра смяна” става дългогодишният корепетитор Светла Бешовишка, която продължава и обогатява традицията, наложена от Бончо и Лиляна Бочеви. След пенсионирането й през 2010 г. диригентството поема Александър Кочков.

Все още няма отговори

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Translate »