БНР

Ани Алашка разказа в предаването „Радиокафе“ за емблематичния хор „Бодра смяна“, за това какви нови неща се случват при тях и за предстоящия юбилеен концерт в памет на  главния художествен ръководител и диригент на хора Лиляна Бочева по повод 100 години от рождението й, които се навършват тази година.

„Тази година отбелязваме нейната годишнина със специална книга посветена на нея и с концерт на настоящи и бивши хористи, с идея и цел да припомним на обществеността за тази изключителна жена и фигура в българската култура и българското хорово пеене. Искаме хора като нея да бъдат емблема и обществото по-често да се сеща за такива личности – имаме нужда от този спомен“, посочи Ани Алашка.

Тя изтъкна, че „Бодра смяна“ е основоположник на хоровото пеене в България и по-изявените съвременните хорови състави са създадени по неин модел, с подкрепата Бончо Бочев и Лиляна Бочева. „Бодра смяна“ е не просто емблема, а хорът-майка, ако можем така да го наречем“, подчерта Ани Алашка.

„През хора са минали много певци, които днес са утвърдени не само в музиката, но и в други професии. Това е основната ценност на хор „Бодра смяна“, не само заслуга в областта на музиката, но и като общо възпитателна педагогическа школа, която е изградила поколения отговорни, съвестни, честни, принципни хора, които могат да работят в екип, не се предават пред трудностите. „Бодра смяна“ изграждаше характери, личности и без значение кой в каква сфера се е насочил да изгради живота си, винаги бодросменското начало остава в нас“, отбеляза тя.

По повод юбилейния концерт и книгата Алашка разкри, че те са възможни благодарение на бивши хористи, които са дарявали средства, време и желание да направят нещо в памет на любимата Лиляна Бочева.

“Това още веднъж показа, колко сме сплотени и как мислим в една посока“, допълни тя.

Концертът на хор „Бодра смяна“ ще се състои в Камерна зала „България“, в събота, 13 април, където ще бъде и представянето на книгата.

Чуйте още интересни аспекти в разговора на Лили Големинова.

 

Все още няма отговори

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *