Таня Доганова-Христова е една от първите възпитаници на хор „Бодра смяна“. Тя е диригент, кинорежисьор-документалист, създател и дългогодишен главен художествен ръководител на камерния хор за старинна църковна музика „Йоан Кукузел Ангелогласният“. Таня Доганова-Христова създава камерния хор през 1966 г. Пак по това време тя участва в създаването на филм за Кукузел  – „Ангелогласният“, в Студията за документални филми, където работи като като музикален режисьор.

Камерната група постига световна известност. Нейни плочи се издават в САЩ, Франция и другаде по света, партийни веложи се хвалятс тях и ги подаряват на високопоставени чужденци, а след концерт в Нотердам, хорът получава златен медал, одобрен от самия папа Йоан – Павел Втори.

Понастоящем Таня Доганова-Христова е ръководител на ансамбъл за стара музика в СУ „Св. Климент Охридски“.

Ето какво споделя Таня:

„… Възпитаниците на Бончо Бочев днес са по целия свят. Те са десетки, стотици… и съм сигурна, че без разлика дали са музиканти, певци, диригенти, артисти и журналисти, научни работници и инженери, художници и педагози, те всички са хора, които се познават, дори само по маниера на общуване. Тези хора носят частица от заряда на необикновения човек Бончо Бочев, от неговата сила и вдъхновение, от любовта му към красотата и преклонението му към всичко българско. Преди всичко носят част от огромното му огнено сърце и оптимизма му за утрешния ден.“

Из Юбилейния сборник за Бончо Бочев „Вълшебникът“ издаден 2001 год.

Вижте още:

Таня Доганова- Христова: Музиката, изпълнена със сърце и душа, вълнува човека

Все още няма отговори

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *