Гита Минкова е отдала най-голямата част от журналистическия си живот на Националното радио и без съмнение е едно от големите му имена.

Гласът й обаче е познат на публиката още в началото на 60-те – тя е една от изпълнителките в популярния квартет „До-ре-ми-фа“. Вокална група До-ре-ми-фа е създадена през 1958 г. от Гита Минкова, Катя Грънчарова, Гергана Ранджева, Надежда Ранджева-Казасян. Четирите момичета, възпитанички на хор “Бодра смяна”, се появяват за първи път на I републикански фестивал на художествената самодейност през 1958 г. Интересът към тях за засилва след представянето на концертите в БИАД с оркестър “Мелоди”, където получават и името “До ре ми фа”. През 1961 г. групата се явява на конкурса за певци в БНР и постъпва в първия випуск на Школата за естрадни певци към БНР. Успоредно с това участва активно в концертната и записната дейност на ЕО на КТР, ръководена отначало от Милчо Левиев, а по-късно от Вили Казасян. Групата е несменяема вокална група на фестивала “Златният Орфей” до 1971 г. Много от песните, които изпълнява самостоятелно, придобиват голяма популярност: “Софийска златна есен” (муз. Светозар Русинов), “Снегът вали“ (муз. Милчо Левиев), “Едно малко радио” (муз. Стефан Москов), “Луна от захар” (муз. Вили Казасян). През 1970 г. гостува в Германия, където в едно телевизионно предаване представя своята първа грамофонна плоча. Съществуват до 1971 г.

Гита Минкова е сред създателите на програма „Хоризонт“, водещ на авторското предаване „Радио ЛИК“. В първите години след 1989-а е част от екипа на тогавашния медиен хит „12+3“, а през 1996-а, след протеста срещу настъпващата цензура и уволненията на журналисти от „Хоризонт“, в знак на солидарност напуска БНР.

В следващите години е отговаряла за отдел „Култура“ във в. „Демокрация“, била е кореспондент на радиото в Будапеща, Скопие, Загреб.

Лаконично и много емоционално е събрала всички запомнящи се моменти и обрати в своята много богата професионална и лична биография в книгата „Репортажи в минало време“.

Гита Минкова  е предала стотици информации и коментари от Балканите и Централна Европа не само за БНР, но и за други електронни и печатни медии.


Прочетете още:

Гита Минкова: Рухват правила, пазещи свободата на нашата Европа

За честта на журналистиката – радиолегендата Гита Минкова

Все още няма отговори

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

    Translate »