На 21 октомври 2016 г. се проведе първата репетиция на сборната формация от бивши хористи на „Бодра смяна“, които ще се включат с изпълнения в тържествения концерт, посветен на 70-годишнината от основаването на хора.

Над 50 хористи от различни поколения, с различна житейска и професионална реализация, вкл. лекари, юристи, инженери, журналисти, педагози, ангажирани в сферата на изкуството и др., се събраха в зала „Бончо Бочев“, обединени около каузата за съхраняване на културното наследство на хор „Бодра смяна“.

Удивителният синхрон, който бодросменци демонстрираха още на първата репетиция, е най-яркото доказателство за силата на школата „Бодра смяна“. Изумително е, че изобщо е възможно хористи, пели по различно време в „Бодра смяна“, да се съберат след 20, 30 и повече години прекъсване и… да запеят като един.

Тези пораснали момичета и момчета доказаха, че да си бодросменец е съдба. Да си бодросменец означава да си част от едно многохилядно семейство, което споделя един мироглед, има общи спомени и традиции, и най-важното – има своите големи учители.

Изказваме специални благодарности на Людмила Герова за това, че прие предизвикателството да дирижира сборната формация, въпреки многобройните си ангажименти. Но жестът й не е изненадващ, защото не трябва да забравяме, че самата тя е бодросменка и носи същия онзи дух на съпричастност и усещане за общност, който е част от всеки възпитаник на „Бодра смяна“.

Благодарим и на ръководството на Националния дворец на децата, което оказа пълно съдействие за организирането на репетициите.

ОТЗИВИ ОТ ПЪРВАТА РЕПЕТИЦИЯ:

Zarina Palcheva Беше несравнимо изживяване, не очаквах да се получи толкова добре, беше малко като да се завърнеш в детството, но с акъла на пораснал 🙂 Хора, които се виждат за първи път, правят заедно нещо, все едно цял живот заедно са го правили, спяването на гласове, които никога преди не са звучали заедно, първоначалният ужас, че си забравил, а после увереността, когато започнеш да си спомняш, беше чудесна вечер🙂

Елена Водева-Любенова И аз мисля, че все едно не бяхме репетирали от няколко дни…Старата школа е изпитана и всички бяхме железни! Достави ми истинска наслада! БЛАГОДАРЯ ВИ на всички МОМИЧЕТА и две МОМЧЕТА!

Sofia Babova Браво, този хор е наистина школа за качествени хора. За съжаление живея в Пазарджик и няма как да участвам, но ще дойда задължително, за да ви чуя. Радвам се, че духът на „Бодра смяна“ е жив, стискам палци и знам, че просто ще сте незабравими!

Антоанета Климентова Браво на смелите сърца! Не сме забравили, а наученото се е спотайвало някъде дълбоко.

Dragostina Grancharova Неочаквано добри бяхме на 1 репетиция! Без да сме скромни…

Ани Алашка Не можете да си представите вълнението да срещнеш стари бойни другари, да си припомниш прекрасните детски и юношески години, но най-важното – да установиш, че колкото и години да са минали, колкото и по различен начин да са се развили съдбите ни, ние сме си останали същите и можем да запеем като един, сякаш времето е спряло. Изумително е хора, които са пели в различни периоди, т.е. никога не са пели заедно, да запеят в такъв невероятен синхрон, да дишат по един и същи начин, да звукоизвличат по един и същи начин, да усещат мелодията по един и същи начин. Обичам тези пораснали момичета и момчета. Обичам ги, заради неугасващото чувство за принадлежност, което всички бодросменци носим в сърцата си – принадлежност към една общност, едно многохилядно семейство, общност на съмишленици, на хора с еднакъв усет не само за музиката, но и за живота въобще. Гордея се, че съм част от всичко това, и съм благодарна на съдбата за изключителния шанс да попадна в „Бодра смяна“.

Anna Stofsky Обичам ви, мили бодросменци! Много съм щастлива, че ще участвате в този концерт. Успех!

Все още няма отговори

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Translate »