« на 8 »

Людмила Герова учи музика от ранна детска възраст при известния педагог по цигулка Христо Петков, баща на диригента Добрин Петков. На 10-годишна възраст е приета в хор „Бодра смяна“, където диригентите Бончо Бочев, Ивелин Димитров и Васил Казанджиев затвърждават намерението ù да се развива като музикант.

Завършва Софийското музикално училище „Любомир Пипков“ и Българската музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“.

През 1968 г. е сред основателките на Камерната капела „Полифония“, на която е дългогодишен хормайстор, а от 2008 г. и диригент.

Друга основна дейност на Людмила Герова е работата й като музикален продуцент на художествената вокална музика в Българското национално радио. През 39-те години, прекарани в радиото, е издирила и записала за фонда на музикалната ни култура над 200 български певци, почти всички изявени хорове и над 20 диригенти.

През годините Людмила Герова работи и върху усъвършенстването си като певица. Ученичка е на Елизабет Рутгерс, Екатерина Апостолова и Стоян Кисьов. Започва да концертира самостоятелно от 1984 година. Участва в международни музикални фестивали у нас и в чужбина в сътрудничество с пианистите Светла Бешовишка, Ивелина Иванчева, Тодор Петров, Красимир Гатев, Филип Павлов, Богдана Попова, Павлина Доковска и др. и под диригентството на Ивелин Димитров, Васил Казанджиев, Йордан Дафов, Георги Димитров, Росен Миланов, Григор Паликаров.

Първа изпълнителка е на множество български творби, солира на почти всички наши оркестри.

Людмила Герова има издадени 5 компактдиска, сред които световна премиера на песни от Йозеф Маркс. Има записи в Южногерманското радио в Баден Баден, както и в Българското национално радио и Българската национална телевизия.

За контакт: ludmy51@abv.bg