Константина Гуляшка е кинорежисьор и сценарист. Родена е в София на 18.11.1942 г. Завършва СУ „Св. Кл. Охридски“, специалност Българска филология, през 1965 г. Работи в Студия за хроникални и документални филми (СТФ „Екран“) от 1964 г.

Режисьор на документалните филми: „По улица Раковска“ 1970, „Пътищата на безсмъртието“, „Берлински диалози“, „Работнически влак“, „Строители на духовен мост“, „Стивън Рънсиман“, „Послания от Ватикана“, „Момичета“, „Съпребивание с културата на старите българи“, „Проф. Рикардо Пикио“, „Хора тетовчани“, „Музика и идеи“, „Втората грамотност“, „Децата в информационния век“, „Всичко за България“ 1996; сценарист и режисьор на „Vincit qui patitur“ („Побеждава, който е търпелив“), 2001; режисьор на две игрални новели по цикъла „Ако можеха да говорят“ от Й. Йовков; телевизионна новела „Василена“, телевизионен филм „Зима“.

Член е на Асоциацията на филмовите продуценти, на Националния съвет за кино, на Национална комисия за категоризация на филми на видеоносители, на гилдия „Кинорежисьори“ към СБФД.

Translate »