Евгения Дундекова  е родена в София в семейство на певци, които от най-ранно детство я въвеждат в света на музиката. Пее в хор „Бодра смяна“, а след завършването на СМУ „Л. Пипков“ през 1977-а продължава образованието си в Италия. Завършва с отличие пеене и пиано в консерваторията „Росини“ в Пезаро. Победителка е на международните конкурси „Франсиско Виняс“ – Барселона, на фондация „Росини“ в Пезаро, „Фалстаф“ в Александрия, на Първия международен телевизионен конкурс „Мария Калас“, на конкурса за усъвършенстване на оперни певци към Миланската скала, на конкурса за специализация в академията в Озимо (Анкона). Учи с прочути вокални педагози – М. Мелани, Е. Кампогалиани, А. Тонини, Г. Фаварето, Л. Поли, М. Куро, Е. Мюлер, Джулиета Симионато и др. Пее в най-големите оперни театри в Италия – Миланската скала, Римската опера, „Ла Фениче“ – Венеция, „Реджо“ – Парма, „Сан Карло“ – Неапол, Флоренция, Палермо, Триест, Болоня, Верона; Франция – Париж, Лион, Марсилия, Ним, Авиньон, Монпелие; в Бон, Мюнхен, Франкфурт, Мадрид, Барселона, Палма де Майорка, Лисабон, Дъблин, Цюрих, Люцерн, Ротердам, Рио де Жанейро, Каракас, Канада и София.

Репертоарът й е обширен – от Глук, Роси, Карисими и Пърсел до Росини, Доницети, Белини, Верди, Шосон, Месиен и включва роли като Азучена, Амнерис, Еболи, Фаворитката, Орфей, Адалджиза… Концертира с оркестрите на RАI-Милано, Рим, Неапол, Париж, Триест, Бари, Ним, София под палката на диригенти като Клаудио Абадо, Джанандреа Гавацени, Джанкарло Джелмети, Алберто Дзеда, Жорж Себастиан, Джеймс Конлон, Гюнтер Нойхолд, участва в постановки на Джорджо Стрелер, Пиер Луиджи Пици, Лука Ронкони… Нейни партньори на сцената са били Лучано Павароти, Хосе Карерас, Джузепе Сабатини, Фабио Армилиато, Мирела Френи, Катя Ричарели, Анна Томова-Синтова, Априле Мило, Мария Гулегина, Ренато Брузон, Пиеро Капучили, Николай Гяуров, Никола Гюзелев, Цветелина Василева.

Вече 22 години съчетава сцената с преподавателската професия – от 1989 г. е преподавателка по оперно пеене в Държавната консерватория „Николо Пичини“ в Бари, а от 2000 г. – професор в Музикалната академия „Росини“ в Пезаро. Член е на журито на конкурси в Италия на името на Умберто Джордано, Алфредо Каталани, Франческо Чилеа, Джакомо Лаури-Волпи, Тито Скипа (Лече), Vissi d’arte (Салерно), на международните конкурси в Пезаро и Болоня. Провежда майсторски класове в Тревизо, Бари, Молфета, Виченца, Римини, Пезаро, Залцбург, Ним, в Токийския университет (вече 15 години), в новия театър в Сеул за подготовка на роли и сега за първи път в София.

В най-горещата част на лятото (9-15 август) не по-малко горещо беше в репетиционната зала за 10-те участници в майсторския клас на Евгения Дундекова – Даниела Бертоци (22) – мецосопран и Джилберто Муларджа (тенор) от Италия, Анна Тома Кортиела (сопран) и Хавиер Тома Фернандес (тенор) от Испания, Анна Закусова и Евгения Ракова – мецосопрани от Русия, Фумиюки Като (баритон) – Япония, заедно с нашите Атанас Младенов (26) – баритон, и сопраните Невена Арутюнян и Теодора Чукурска.

Евгения Дундекова веднага предразполага към себе си. Сините й очи, дружелюбни и взискателни, карат непрекъснато да ги следиш. По време на разпяването, което провежда лично, те вдъхват сила, кураж и увереност на нейните ученици. Но и изискват всеки тон да е точен, ясен, озвучен по най-добрия начин, окръглен, топъл и да излиза с лекота, да не е притеснен и пресиран. Обяснява тихо, спокойно, с възможно най-малко, но най-точните думи и без излишни коментари. Знае тайните на пеенето, но най-ценното е, че умее да ги предаде разбрано, да покаже сама това, което изисква, изпявайки всеки тон или фраза според индивидуалността на певеца, според собственото му излъчване и присъствие.

На всички изкушени да критикуват бих препоръчала поне веднъж да присъстват като слушатели на един майсторски клас, за да си дадат сметка колко изтощителен е трудът на певеца и  колко голяма е отговорността на вокалния педагог. Изисква се абсолютна концентрация върху всеки тон, върху точността и качеството на фразата, връщане, повтаряне с безгранично търпение и добронамереност.

На пианото бе Вяра Шуперлиева – голям професионалист, който през цялото време беше силна опора на младите певци. Освен като дългогодишен репетитор в Софийската опера от година тя е и преподавателка в Моцартеума в Залцбург. Ползва няколко езика, точна, взискателна, обяснява разбираемо – един безценен помощник на вокалния педагог!

Концертът на участниците в майсторския клас в културния дом „Красно село“ беше истински празник за дошлите колеги, студенти и любители на операта, след който разговорът ни тръгна от само себе си.


Прочетете още:

Евгения Дундекова: Към съвършенството се върви цял живот

Профессор итальянской консерватории им. Дж. Россини даёт уроки пения павлодарским студентам

 

Translate »