„…..Спомените с Бончо Бочев и времето в хор“ Бодра смяна “ остават за мен като скъп подарък от съдбата, който не се поднася на всекиго. „
(Стефан Димитров във “ Вълшебникът“)

Стефан Михайлов Димитров е известен български композитор, автор на поп и филмова музика. Съпруг е на поп-певицата Богдана Карадочева. Понастоящем е директор на Програма „Христо Ботев” на БНР.

През 1972 година завършва Теоретичния факултет на Национална музикална академия. Първата му композиция „Пея, защото искам, ако не искате — не слушайте“ е създадена по стихове на поетесата Блага Димитрова. Основател и музикален ръководител е на театър „4+4“.

Димитров е композитор на поп-песни, някои от които са се превърнали в шлагери: „Нека да е лято“, „Дано“, „Всичко ми е наред“, „По първи петли“, „Сбогом, моя любов“, „И замириса на море“, „Събота късен следобед“, „Там“. Пише музиката за филмите „След края на света“, „Съдията“, „Спас и Нели“, „Фатална нежност“, както и на музика за театрални постановки и телевизионни продукции. През 80-те работи с група „Вариант Б“ и „Домино“. Известен е с дуетите си със съпругата си Богдана Карадочева, като и със сътрудничеството с Васил Найденов, Емил Димитров, Лили Иванова, работи и с „Тоника“. Текстове за песните му са писали поети като Михаил Белчев, Миряна Башева и Маргарита Петкова. През годините на творческата му кариера много от песните му печелят награди на фестивала „Златният Орфей“.

Работи в Обединение „Музика“ и Българското национално радио до 1992 година, когато става директор на Канал 1 наБългарската национална телевизия. През 1996 г. е генерален директор на Нова телевизия, през 1997 г. — отново на БНТ, до 2001 г. е изпълнителен директор на Нова телевизия. Членува в Съвета за електронни медии.

Автор е на телевизионните предавания: „Екип 4“, „Форум“, „Преди новините“ (БНТ), „В 3 минути“, „На 4 очи“, „Открито студио“ (Нова телевизия). Стефан Димитров създава почти всички песни за популярното актьорско трио „НЛО“.

(Из bg.wikipedia.оrg)

Translate »