Днес се навършват 100 години от рождението на Лиляна Бочева – изтъкната хорова диригентка, педагожка и пианистка. Нейното име свързваме с хор „Бодра смяна“ – една от емблемите на българското детско хорово пеене.

Трудно ми е да говоря без емоции за нея – цялото ми детство премина през този забележителния хор, станах музикант благодарение на неговите диригенти Бончо Бочев и Лиляна Бочева. Те ме научиха да бъда отговорна, дисциплинирана, да обичам работата си, музиката. Помня, че през 1946 г., когато беше сформиран хор “Бодра смяна“, Лиляна Бочева започна работа в хора като пианистка – тя акомпанираше песните, участваше в разучаването им, помагаше в организацията на репетициите. И досега се чудя как успяваше да внася ред и дисциплина сред толкова много деца – понякога на общи репетиции до 60-70, че и повече. Мисля, че за това се иска специален талант. И не само да постигне абсолютна дисциплина, но и в същото време да завладее въображението на тези талантливи деца, да ги кара да обичат това, което пеят. За това се иска твърда ръка ,но и много любов. Такава получавахме всички, които сме израстнали в „Бодра смяна“.

Лиляна Бочева е родена на 12 април 1924 г. в Горна Оряховица. За детството си и пътя към музиката разказва самата тя през 1999 г. – записът се съхранява в Златния фонд на БНР и можете да го чуете в звуковия файл.

Лиляна Бочева дълги години подготвяше детския хор към Софийската опера. Пое ръководството на хор „Бодра смяна“ след смъртта на баща си, Бончо Бочев, през 1974 г. Нейна заслуга е разширяването и обогатяването на репертоара на хора – в него влязоха „Стабат матер“ на Перголези, „Миса бревис“ на Бритън, неговите „Коледни  песни“, мадригали от Монтеверди, както и сложни съвременни хорови творби на Тормис, Кодай, Иван Спасов, Красимир Кюркчииски и др. Репертоар, който впечатлява с майсторството, с което е изпълнен под диригентството на Лиляна Бочева.

Диригентката си отиде от този свят на 20 септември 2005 г.

Нейни думи и изпълнение на хор „Бодра смяна“ под нейно диригентство чуйте в звуковия файл.


По публикацията работи: Ирена Гъделева, БНР

Все още няма отговори

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *