Христина Митрева е бивш управител на Националния осигурителен институт и бивш зам.-министър на труда и социалната политика.

За Митрева всички казват едно – че е добра в сметките. Завършила е статистика във Висшия икономически институт (днес УНСС) и години наред е работила в Научния център по статистика. Тя е един от първите актюери в България с европейски лиценз. Получава го в началото на 90-те, когато работи в едно от пенсионноосигурителните дружества у нас. Познанията й правят впечатление и през 1997 г. е поканена за главен актюер на НОИ. За тези, които не знаят каква е тази професия – актюерите изчисляват чрез сложни аналитични методики какви биха били последиците от бъдещи случайни събития и финансови рискове. На базата на тези изчисления правят прогнози от какви средства ще се нуждаят фондовете – частни или държавни, за да покрият насрещните плащания за години напред.

Докато Митрева бе главен актюер на НОИ, никой не се съмняваше в нейния професионализъм. Самата тя казва, че от 1997 г. всяка година Сметната палата прави одити на бюджетите на НОИ и никога не са констатирани проблеми. А да направиш бюджета на Държавното обществено осигуряване, си е почти толкова трудно, както да правиш бюджета на държавата.

Точно заради нейния професионализъм министърът на труда Тотю Младенов я покани за негов заместник с ресор социално осигуряване и политика по доходите. Фактът, че в продължение на 10 месеца след като освобождава поста няма назначен зам.-министър на нейно място, който да отговаря за политиките по осигуряването и доходи показва, че не е толкова лесно да се намери подготвен човек за този пост.

След 15 години, прекарани над листовете с изчисления, Митрева най-накрая ще има повече и определено заслужено време, за да се посвещава на любимата си музика. Още от първи клас – години наред Митрева е пяла в хор „Бодра смяна“. Оттогава й е останала и любовта към народната и класическата музика, както и към пътуванията. „Отрасла съм при музикални родители, с това се занимава и съпругът ми Костадин, който е цигулар и преподавател по музика„, споделяла е неведнъж тя. Дъщеря им Радка пък танцува народни танци. Момичето е голямата радост и надежда за семейството. „Завърши право в Софийския университет, а сега е на специализация по международно наказателно право в Торино„, хвали я гордата майка.

Слабостта към Италия е обща за семейството. „Имала съм шанса да пътувам много покрай работата си, но именно това е държавата, която най-много ме е впечатлила„, признава Митрева. Сърцето й са докоснали най-вече великолепните образци на изкуството, които южната държава е приютила. „Изключително много ми хареса Флоренция, Венеция – с Двореца на дожите, музея във Ватикана„, разказва зам.-министърът и бърза да допълни: „Когато ми е оставало макар и малко свободно време, винаги съм го ползвала, за да посетя музей или галерия, защото не съм от жените, които се втурват на шопинг„. У дома донасяла само книги и албуми, запечатали кадри от видяното. „Това е моят начин да споделя със семейство и близки радостта от преживяването„, допълва Митрева.

(в. Стандарт)

Все още няма отговори

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *