Съни Сънински е псевдоним на Александър Иванов Иванов, роден на 26.06.1970 г. в София, режисьор.

Възпитаник на детска хорова школа „Бодра смяна“.

Завършва актьорско майсторство и режисура за куклен театър при проф. Николина Георгиева в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” през 1994. Специализира кинорежисура и кинодраматургия при проф. Людмил Стайков и Б. Пунчев. Дебютира с авторската си постановка „Колко е дълга една приказка” в Театър 199 през 1996. От 1994 работи на свободна практика и поставя на редица сцени. Създател е на Образователен театър през 1995. Автор на театрална експозиция „България на длан” – 1995, в която са включени мини-копия на най-известните културно-исторически паметници у нас. Има изяви в киното и телевизията.

Носител на международни и национални награди. 

Театрални постановки: „Мечтата на пътуващия актьор”, „Плажът”, „Аладин и вълшебната лампа”, „Робинзон”, „Херкулес” – авторски спектакли, „Вечерен акт” от А. П. Чехов, „Охранители”, „Ръгби” по Д. Годбър, „Алхимкът” по П. Коелю, „Дуенде” по Р. Апостолова, „Никой не знае, че съм куче” по А. Пъркинс, „Общо житие или Общежитие” по съвременни автори, „Уилям Шекспир – пълни съчинения” от Джес, Адам, Даниъл, „Агнес” от М. Вешим, „Син портокал” от Джо Пенхол, „Малките плодчета” – сценарий Съни Сънински и др. 

Съни Сънински е сред родните ни режисьори, който е спечелил славата си с едни от най-смелите и новаторски театрални проекти през последното десетилетие. Освен в България неговото име е познато и в Хърватия, където поставя. Още на шест години, режисьорът споделя, че е искал да стане като легендарният актьор Чарли Чаплин. Именно това му желание го насочва да се занимава с изкуство и определя стремежа му за развиване на въображението, тялото, писането и не на последно място пеенето, като част от детския хор „Бодра смяна”.

(Публикация: сinеfish.bg)

Все още няма отговори

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *