„…..Спомените с Бончо Бочев и времето в хор“ Бодра смяна “ остават за мен като скъп подарък от съдбата, който не се поднася на всекиго. „
(Стефан Димитров във “ Вълшебникът“)

Стефан Михайлов Димитров е известен български композитор, автор на поп и филмова музика. Съпруг е на поп-певицата Богдана Карадочева. Понастоящем е директор на Програма „Христо Ботев” на БНР.

През 1972 година завършва Теоретичния факултет на Национална музикална академия. Първата му композиция „Пея, защото искам, ако не искате — не слушайте“ е създадена по стихове на поетесата Блага Димитрова. Основател и музикален ръководител е на театър „4+4“.

Димитров е композитор на поп-песни, някои от които са се превърнали в шлагери: „Нека да е лято“, „Дано“, „Всичко ми е наред“, „По първи петли“, „Сбогом, моя любов“, „И замириса на море“, „Събота късен следобед“, „Там“. Пише музиката за филмите „След края на света“, „Съдията“, „Спас и Нели“, „Фатална нежност“, както и на музика за театрални постановки и телевизионни продукции. През 80-те работи с група „Вариант Б“ и „Домино“. Известен е с дуетите си със съпругата си Богдана Карадочева, като и със сътрудничеството с Васил Найденов, Емил Димитров, Лили Иванова, работи и с „Тоника“. Текстове за песните му са писали поети като Михаил Белчев, Миряна Башева и Маргарита Петкова. През годините на творческата му кариера много от песните му печелят награди на фестивала „Златният Орфей“.

Работи в Обединение „Музика“ и Българското национално радио до 1992 година, когато става директор на Канал 1 наБългарската национална телевизия. През 1996 г. е генерален директор на Нова телевизия, през 1997 г. — отново на БНТ, до 2001 г. е изпълнителен директор на Нова телевизия. Членува в Съвета за електронни медии.

Автор е на телевизионните предавания: „Екип 4“, „Форум“, „Преди новините“ (БНТ), „В 3 минути“, „На 4 очи“, „Открито студио“ (Нова телевизия). Стефан Димитров създава почти всички песни за популярното актьорско трио „НЛО“.

(Из bg.wikipedia.оrg)

Все още няма отговори

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *