Проф. Богомил Караконов (1940-2011 г.) е изтъкнат български виолончелист, солист, дългогодишен концертмайстор на Софийската филхармония и педагог в Националната музикална академия „Панчо Владигеров”.

По повод кончината на проф. Караконов изтъкнатият диригент Емил Табаков пише за него:

„Той беше изключителен инструменталист, човек, от когото всички колеги бяха респектирани, заради неговата честност и отговорност към работата му като изпълнител и преподавател. Беше културен и възпитан човек и неговата тактичност в отношенията му с колегите предизвикваше само уважение. Професионализмът му беше вън от всякакво съмнение. Той обичаше музиката и й служеше самоотвержено до края на живота си“.

Богомил Караконов е бил хорист в „Бодра смяна“ от 1949 г. до 1953 г. В юбилейния сборник за Бончо Бочев „Вълшебникът“ проф. Караконов споделя:

„Другата голяма магия, която постигна Бончо Бочев, беше, че ние се обичахме и обичаме и до днес. Чувстваме се като най-близки хора помежду си, дори и да не се виждаме с години. Чувството за колективизъм и отговорност, възпитано у нас от Бончо Бочев, ще остане за цял живот. Бодросменецът инж. Никола Каменов загина, за да спаси другарите си от строежа. И може би това е най-важното – че Бочев ни възпита като граждани, като отговорни и ангажирани хора“.

Все още няма отговори

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *