Методи Матакиев (1949-2010 г.) е водещ български хоров и оперно-симфоничен диригент

Методи Матакиев е роден на 7 юли 1949 година в София. Завършва музикалното училище „Любомир Пипков“, като изявен обоист, а след това и хорово дирижиране в Музикалната академия „Панчо Владигеров“.

Десет години по-късно специализира оперно-симфонично дирижиране при проф. Карл Остерайхер във Виена. Дирижирал е Българската хорова капела „Светослав Обретенов“, Софийската опера, бил е главен диригент на Русенската опера.

От 1998 година до смъртта си през 2010 г. е диригент в Българското национално радио (БНР), където е и главен диригент на Смесения хор на БНР.

Многобройни са записите му в музикалния фонд на БНР. Репертоарът му се състои от 25 опери, кантати, оратории и симфонии. Записите му включват „Лоенгрин“, „Тоска“, „Набуко“, „Реквием“ на Моцарт, изпълнения на певците Дарина Такова, Никола Гюзелев, Калуди Калудов и др.

През 1996 г. е диригент – постановчик на операта „Турандот“ в Софийска опера, чиято премиера е с участието на Гена Димитрова.

Преподава хорово дирижиране в НМА „Панчо Владигеров“, води курс по оперно дирижиране в Карлови Вари в Чешката република.

Награден е с „Кристална лира“ от Съюза на музикални и танцови дейци през 2001 г., а през 2011 получава (посмъртно) наградата за цялостно творчество „Музикант на годината 2010“ на БНР програма Хоризонт.

Методи Матакиев бе сред най-търсените за оперния пулт, защото умееше да обединява сцената и оркестъра, да ги вдъхновява и да предава това вдъхновение и на публиката. Той имаше голям талант, слух и чувствителност за оперно изкуство. Знаеше да работи с певци, обичаше и разбираше спецификата на техния труд. Ще се помнят спектаклите му и в Националната опера и балет, идеите му като главен диригент в Русенската опера. Няма да бъде забравен там, където изкуството му е било познато.

Все още няма отговори

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *