Мартичка Божилова (юрист, богослов, арт мениджър и куратор) е основател и директор на продуцентска къща “Агитпроп”. “Агитпроп” работи главно с млади, талантливи и отворени за нови идеи режисьори и кинематографисти, а от началото на 2004 г. е съорганизатор на проект за Балкански документален център. Основни фигури в екипа са известният тандем – операторите-фотографи Борис Мисирков и Георги Богданов, и режисьорът Андрей Паунов.

През 2004 г. Мартичка Божилова продуцира най-успешния филм в историята на българското документално кино – “Георги и пеперудите” (награден със “Сребърен вълк” на IDFA в Амстердам, 2004 г.). Като следствие от големия успех от италианската телевизия RAI й възлагат да направи нов филм в три части с името “Сентрал експрес”. „Историята на Олга” – за трафика на жени, е следващият проект на продуцентката съвместно с режисьора Валентин Вълчев. Филмът е показан по централната телевизия в Австрия и в Хърватия.

През 2005 г. Мартичка се дипломира като продуцент на документални филми на EURODOC, а само година по-късно получава в Кан новоучредената световна награда за креативен продуцент International Trailblazer, която се връчва за пръв път за креативност, новаторство, оригиналност и пробив в жанра на документалното кино. “Изненадах всички, когато за Европа я получих аз, продуцент от една малка страна на Балканите със зле развито кинопроизводство”, казва младата кинопродуцентка.

Ето какво още споделя Мартичка Божилова:

Аз съм завършила Класическата гимназия. Завършването ми съвпадна с началото на демокрацията, така че наред с предсказуемата специалност “Право” в университета (където бях приета с лекота) се пробвах и в богословието. Така че по образование съм юрист и богослов. По това време трябваше да опитам от всичко – затова едновременно учех, имах собствена фирма и бях собственик на бар, а също и пеех в църковен хор (аз цял живот съм се занимавала с пеене: като дете – в хор “Бодра смяна”, след това – в хора на храма “Св. Георги”). Сега музиката ми липсва много.

Не се наемам да спомена конкретен любим човек. Все пак има личности – съвременни и от филмите и книгите, от които определено се чувствам повлияна в някакъв момент. Примерно Хорхе Луис Борхес, Димитър Воев от “Нова генерация”, диригентката на хор “Бодра смяна” Лиляна Бочева (Бог да я прости), Хичкок и други такива.

Аз обичам да се боря с трудностите. Нищо, което съм правила досега, не е било особено лесно. Когато си поставям високи цели, знам, че трудното тепърва предстои.

Източник: в. Дневник

Все още няма отговори

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *