Мария Момирова е завършила Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив. Има редица музикални специализации, опит като преподавател по пиано у нас и във Великобритания, била е диригент на смесен хор, концертният й репертоар включва мадригали, госпъл и спиричуъл, правила е записи на хорова за анимационните филми “Принцът на Египет”, “Анастасия” и др.

Най-важната й роля е на основател на заниманията по музикална анимация у нас. От юни 1998 година насам през Първа бебешка работилничка “Прощъпулник“ са минали около 300 деца. В момента работи с 4 групи с общо около 40 деца.

Заниманията продължават около 60 мин. веднъж седмично. В тях задължително активно участва майката (или таткото, бабата, бавачката), която стриктно изпълнява поставените задачи. Децата, обратно, имат пълна свобода. Този подход разчита на естествения стремеж на децата в тази възраст да подражават на възрастните, а най-вече на майката, с която връзката все още е много силна.

Музикалната анимация представлява динамично редуване на музикални дейности, съпроводени с движение. Това са ритмически упражнения и игри (с бебешки дрънкалки, с дървени кубчета, с дайре или други подходящи за възрастта ударни инструменти); изпълнение на детски песни с имитация на различни звуци; с участие на ръцете, лицето, частите на тялото; с илюстрация или условно разиграване на сюжета; музикални игри и, разбира се, танци.

Все още няма отговори

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *