Мария Илиева е финансист и банкер, вкл. дълги години е главен изпълнителен директор на „МКБ Юнионбанк“.

През 2012 г. е включена в класацията на в. „Капитал“ за една от стоте най-влиятелни жени в България.

Често я бъркат с певицата Мария Илиева, но единственото, което ги свързва е любовта към музиката и хоровите им занимания в детските години. Финансистът Мария Илиева като дете е пяла в хор „Бодра смяна“ и не пропуска да отбележи този факт в повечето си медийни изяви.

Мария Илиева завършва икономическо образование в УНСС, след което е разпределена в държавната спедиторска фирма „Деспред“. Там работи като представител на DHL. Премества се в транспортния отдел на една от фирмите, клиенти на DHL. Впоследствие нейни бивши колеги от летището създават частна фирма, в която Мария Илиева става главен счетоводител и акционер. Печели пари от продажбата на дела си и през 1994 г. заминава да учи в Англия, в Американския колеж в Ричмънд.

Пътят й към банковия сектор е типичен „черен лебед“, както би се изразил Насим Никълъс Талеб – събитие, което не може да се предвиди с рационални средства. На връщане от Англия случайно среща в самолета една дама, която е представител на френското консулство у нас. Илиева по това време е в зимна ваканция и основната  мисъл, която минава през главата й, са плановете й за любимите й ски. Срещата обаче се оказва далеч по-съдбоносна. Жената, която повече никога не вижда, й казва, че BNP Dresdner Bank търси служители за офиса си в София. Когато започва работа там като счетоводител, тя e третият човек във финансовата институция  – „имаше секретарка, ИТ специалист и аз“, спомня си с усмивка Мария Илиева. Дълго чаканият главен счетоводител така и не дошъл и се налага тя да замине на обучение в Германия, а след това и във Франция, за да поеме поста. „И видях, че е много лесно, защото единствената стока беше пари, а преди това в транспортната фирма се занимавах с различни дейности – транспортиране,  работа с магазини, търговия на дребно и едро, боравене с поне 20 валути.“

Банковата й кариера започва именно от BNP Dresdner Bank, където прекарва 7 години на различни позиции – от главен счетоводител до ръководител на частното банкиране. До деня, в който с нея се свързва хедхънтингова компания, която търси изпълнителен директор „Банкиране на дребно“ и член на съвета на директорите на банка, навлизаща тепърва в България. Става дума за Bank Austria, част от германската HVB Bank. Чистото любопитство я изпраща на интервю във Виена, за да разбере кой е новият конкурент, който идва в страната, и какви са целите му. „Почти се скарах с интервюиращия“, разказва Мария Илиева За високия пост в Bank Austria кандидатстват тя и 7 мъже. „Те се конкурираха помежду си, а аз само със себе си“, разказва Илиева. „Ако се състезавам с жени, ми е много по-трудно, защото използваме едни и същи инструменти и оръжия.“ Мъжете обаче често подценяват жените, не ги смятат за силна конкуренция и не се защитават от тях: „Това е много сериозно предимство за всички представители на нежния пол. Докато мъжете разберат, че са сбъркали в преценката си, вече е късно, жените са използвали своето оръжие.“ Така и става. Два месеца след интервюто във Виена получава обаждане, че е одобрена, и плик с оферта да поеме управлението на Hypovereinsbank в България. Когато поема управлението, банката няма нито клонове, нито карти и 50-60 души персонал. И така след BNP Dresdner Bank, където започва да развива дейността на банката „на зелено“, отново се оказва в почти изходна позиция.

Два месеца, след като започва работа, Банк Аустрия финализира сделката по покупката на банка Биохим и Мария Илиева като изпълнителен директор „Банкиране на дребно“ поема и управлението на всичките 220 клона на новопридобитата финансова институция и хората в тях. „Стресът беше огромен, беше трудно, много продукти, много повече хора, различна фирмена култура.“ Но това я мобилизира, а основното й предимство е, че преди това е работила само за европейски институции. Следва преструктуриране и реорганизиране на дейността. Две години по-късно се случва и придобиването на Хеброс банк. На дневен ред е интеграцията между две подобни като профил банки и в този процес Мария Илиева взема дейно участие. Опитът, който придобива, се оказва изключително ценен. И когато краят вече изглежда близо, на хоризонта се задава нова консолидация – този път с Булбанк.


Визитка

Житейски факти
 • родена на 21 октомври 1963 г.
 • омъжена, с един син
Образование
 • УНСС София – „Материално техническо снабдяване“ (1983-1988)
 • Американски колеж в Ричмънд, Великобритания – специалности „Бизнес администрация“, „Финанси“, „Маркетинг“ и „Международни счетоводни стандарти“ (1994-1995)
 • Владее английски
Професионален опит
 • „БНП Париба“ АД, главен счетоводител (1995-1997)
 • „БНП Париба“ АД, мениджър „Частно банкиране“ и „Бизнес развитие“ (1997-2001)
 • HVB Bank (България), член на УС и изпълнителен директор „Банкиране на дребно“ (2001-2002)
 • HVB Bank Biochim, член на УС и изпълнителен директор „Банкиране на дребно“ (2002-2006)
 • „МКБ Юнионбанк“, главен изпълнителен директор и председател на УС (2006)

Публикации за нея:

100-те най-влиятелни жени: Мария Илиева

Последния път, когато…

Мария Илиева: Изчакай да мине емоцията и действай

Банките не са само за мъже

Все още няма отговори

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *