Климент Денчев (26 май 1939 г. – 29 март 2009 г.) е български актьор. Бате Климбо, както го познават децата през 70-те, всеки четвъртък, от 1969 до 1975, в предаването “Лека нощ, деца”, рубрика „Климент пее и рисува“ разказва весели и увлекателни истории, като през това време рисува върху стъкло.

Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ в класа на проф. Желчо Мандаджиев и работи в театрите в Пловдив и Добрич(Драматичен театър „Йордан Йовков“), след което в Сатиричния театър в София. Снимал е с режисьори като Методи Андонов, Бинка Желязкова, Милен Гетов, Павел Павлов и Хачо Бояджиев.

През 1979 г., след като е играл в едни от най-популярните и успешни български филми и е кумир на всички български деца, на върха на славата си, Климент Денчев напуска България и заминава за Канада. Там работи в телевизионната секция на Радио Канада.

Връща се в България през 2005 г., за снимките на филма „Разследване“ на Иглика Трифонова. Малко след идването си в България претърпява тежка сърдечнаоперация – поставят му втори байпас.

Сред любимите му занимания през последните години са били да слуша джаз, да свири на банджо и да се разхожда с каубойската си шапка.

Филми, в които се е снимал

Източник: Уикипедия

Все още няма отговори

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *