Йосиф Герджиков е един от най-пристрастените и изявени интерпретатори на бароковата музика у нас. В тридесетгодишната му творческа дейност са вписани разностранни изяви, свързани с неговото активно присъствие на музикалната сцена.

Освен диригент, осъществил премиерни за България изпълнения на мащабни кантатно-ораториални творби, той е прекрасен солист, талантлив педагог и ценен сътрудник в музикалните предавания на програма „Христо Ботев” на Българското национално радио.

Както обикновено, всичко започва от детството и семейната среда. Баща му е пианист, а майката – литератор, и съвсем обяснимо е неговото израстване в обкръжението на хора на изкуството. То е свързано и с хор „Бодра смяна”, обучение в музикалното училище „Любомир Пипков” и Националната музикална академия „Панчо Владигеров”, която завършва със специалностите хорово и оркестрово дирижиране при проф. Лилия Гюлева и проф. Васил Казанджиев. От 1981 година започва сътрудничеството му с диригента Валентин Бобевски, ръководител на смесения хор „Дружна песен” (днешното име на състава е „Света София”). Това сътрудничество продължава и досега, белязано от многобройни успешни сценични изяви у нас и в чужбина и спомена за първото вокално соло, изпято в столичната зала „България”.

Следват камерни концерти с ренесансова музика в партньорство с пианиста Тодор Петров и специализации в областта на ренесансовата и барокова музика. След доктората на тема „Барокова музика”, съвсем обяснимо идва желанието на Йосиф Герджиков да създаде „Хенделово общество” в България през 1991 година, паралелно с което започва и педагогическата му дейност; той е един от съоснователите на театралния колеж „Любен Гройс”.

Осем години по-късно е поканен за ръководител на вокалната формация „Юлангело”, с която музицира в цял свят и има звукозаписна дейност с поредица компактдискове. По-специално място сред тях заема вторият албум със заглавие „Ръкописът” с български църковни песнопения, издаден през декември 2004 година. Това са майсторски композиции на монаси от Рилския манастир, съставящи ръкопис от началото на 19 век – исторически паметник на Рилската певческа школа. Чрез него музикантите са си поставили за цел да изследват влиянието на певческата традиция от различните етнографски райони на страната върху църковното пеене.

Две години по-късно формацията записва и издава популярни български възрожденски и родолюбиви песни, събрани в албума „Вятър ечи”. Този диск е направен по проект, целящ запазването на културните традиции на общността, за ползване от читалища и училища на територията на община София. В края на 2006 година „Юлангело” издава албума Golden Concert Programme, съдържащ най-доброто от репертоара на групата.

Присъствието на Йосиф Герджиков в музикалния живот е свързано и със значими за България премиери: концертно изпълнение на операта „Царицата на феите” от Хенри Пърсел (1998), Stravaganza dei Medici (2006) и Баховия Йоханес пасион (2011), предшествано от четири последователни изпълнения на Матеус пасион в периода 2007-2010 година. За първи път в Русе с театралния ансамбъл FAMA и солисти от ОФД, Русе, той представя антични образци от пети век преди новата ера.

Гастролира с църковна хорова музика у нас и в чужбина, като участва на престижни музикални фестивали. Печели златен приз на фестивала в Eastedfod South Africa (ЮАР). От 1988 година разработва музикални програми на тема Античност и Ренесанс в различни професионални учебно-театрални институти в България.

Автор и водещ е на поредицата „Сценичната образност във вокално-инструменталните произведения от Ренесанса и Барока” в БНР – програма „Христо Ботев”, започнала през 2007 година с българската премиера на Stravaganza dei Medici, последвана от портрет на Клаудио Монтеверди.

Все още няма отговори

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *