Евгения Дундекова  е родена в София в семейство на певци, които от най-ранно детство я въвеждат в света на музиката. Пее в хор „Бодра смяна“, а след завършването на СМУ „Л. Пипков“ през 1977-а продължава образованието си в Италия. Завършва с отличие пеене и пиано в консерваторията „Росини“ в Пезаро. Победителка е на международните конкурси „Франсиско Виняс“ – Барселона, на фондация „Росини“ в Пезаро, „Фалстаф“ в Александрия, на Първия международен телевизионен конкурс „Мария Калас“, на конкурса за усъвършенстване на оперни певци към Миланската скала, на конкурса за специализация в академията в Озимо (Анкона). Учи с прочути вокални педагози – М. Мелани, Е. Кампогалиани, А. Тонини, Г. Фаварето, Л. Поли, М. Куро, Е. Мюлер, Джулиета Симионато и др. Пее в най-големите оперни театри в Италия – Миланската скала, Римската опера, „Ла Фениче“ – Венеция, „Реджо“ – Парма, „Сан Карло“ – Неапол, Флоренция, Палермо, Триест, Болоня, Верона; Франция – Париж, Лион, Марсилия, Ним, Авиньон, Монпелие; в Бон, Мюнхен, Франкфурт, Мадрид, Барселона, Палма де Майорка, Лисабон, Дъблин, Цюрих, Люцерн, Ротердам, Рио де Жанейро, Каракас, Канада и София.

Репертоарът й е обширен – от Глук, Роси, Карисими и Пърсел до Росини, Доницети, Белини, Верди, Шосон, Месиен и включва роли като Азучена, Амнерис, Еболи, Фаворитката, Орфей, Адалджиза… Концертира с оркестрите на RАI-Милано, Рим, Неапол, Париж, Триест, Бари, Ним, София под палката на диригенти като Клаудио Абадо, Джанандреа Гавацени, Джанкарло Джелмети, Алберто Дзеда, Жорж Себастиан, Джеймс Конлон, Гюнтер Нойхолд, участва в постановки на Джорджо Стрелер, Пиер Луиджи Пици, Лука Ронкони… Нейни партньори на сцената са били Лучано Павароти, Хосе Карерас, Джузепе Сабатини, Фабио Армилиато, Мирела Френи, Катя Ричарели, Анна Томова-Синтова, Априле Мило, Мария Гулегина, Ренато Брузон, Пиеро Капучили, Николай Гяуров, Никола Гюзелев, Цветелина Василева.

Вече 22 години съчетава сцената с преподавателската професия – от 1989 г. е преподавателка по оперно пеене в Държавната консерватория „Николо Пичини“ в Бари, а от 2000 г. – професор в Музикалната академия „Росини“ в Пезаро. Член е на журито на конкурси в Италия на името на Умберто Джордано, Алфредо Каталани, Франческо Чилеа, Джакомо Лаури-Волпи, Тито Скипа (Лече), Vissi d’arte (Салерно), на международните конкурси в Пезаро и Болоня. Провежда майсторски класове в Тревизо, Бари, Молфета, Виченца, Римини, Пезаро, Залцбург, Ним, в Токийския университет (вече 15 години), в новия театър в Сеул за подготовка на роли и сега за първи път в София.

В най-горещата част на лятото (9-15 август) не по-малко горещо беше в репетиционната зала за 10-те участници в майсторския клас на Евгения Дундекова – Даниела Бертоци (22) – мецосопран и Джилберто Муларджа (тенор) от Италия, Анна Тома Кортиела (сопран) и Хавиер Тома Фернандес (тенор) от Испания, Анна Закусова и Евгения Ракова – мецосопрани от Русия, Фумиюки Като (баритон) – Япония, заедно с нашите Атанас Младенов (26) – баритон, и сопраните Невена Арутюнян и Теодора Чукурска.

Евгения Дундекова веднага предразполага към себе си. Сините й очи, дружелюбни и взискателни, карат непрекъснато да ги следиш. По време на разпяването, което провежда лично, те вдъхват сила, кураж и увереност на нейните ученици. Но и изискват всеки тон да е точен, ясен, озвучен по най-добрия начин, окръглен, топъл и да излиза с лекота, да не е притеснен и пресиран. Обяснява тихо, спокойно, с възможно най-малко, но най-точните думи и без излишни коментари. Знае тайните на пеенето, но най-ценното е, че умее да ги предаде разбрано, да покаже сама това, което изисква, изпявайки всеки тон или фраза според индивидуалността на певеца, според собственото му излъчване и присъствие.

На всички изкушени да критикуват бих препоръчала поне веднъж да присъстват като слушатели на един майсторски клас, за да си дадат сметка колко изтощителен е трудът на певеца и  колко голяма е отговорността на вокалния педагог. Изисква се абсолютна концентрация върху всеки тон, върху точността и качеството на фразата, връщане, повтаряне с безгранично търпение и добронамереност.

На пианото бе Вяра Шуперлиева – голям професионалист, който през цялото време беше силна опора на младите певци. Освен като дългогодишен репетитор в Софийската опера от година тя е и преподавателка в Моцартеума в Залцбург. Ползва няколко езика, точна, взискателна, обяснява разбираемо – един безценен помощник на вокалния педагог!

Концертът на участниците в майсторския клас в културния дом „Красно село“ беше истински празник за дошлите колеги, студенти и любители на операта, след който разговорът ни тръгна от само себе си.


Прочетете още:

Евгения Дундекова: Към съвършенството се върви цял живот

Профессор итальянской консерватории им. Дж. Россини даёт уроки пения павлодарским студентам

 

Все още няма отговори

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *