Велин Илиев е най-известният български органист, концертирал и специализирал в най-престижните органови институции в цял свят.

Роден е в София, където започва първите си занимания с музика – пиано и пеене. Завършва СМУ със специалност пиано при Людмила Яковлева. Продължава в ДМА – София, след конкурс печели стипендия и заминава да учи „орган” в Музикалната Академия „Леош Яначек” – Бърно, Чехия.

Дипломира се с отличие през 1980 г. в класа по орган на проф. Алена Весела с абсолвентски концерт и теоретична работа „Специфика на свиренето на орган”. Носител е на почетен диплом от втория международен органов конкурс „Антон Брукнер” в Линц, Австрия.

В периода 1980-1995 г. се усъвършенства, като посещава майсторски курсове в Чехия, Австрия, Швейцария, Белгия, където работи с известните органисти – Лионел Рог, Ги Бове, Гастон Литез, Михаел Шнайдер, Алмут Рьослер и др.

От 1983 година работи в състава на Софийска филхармония и НФХ „Св. Обретенов”. Организатор и изпълнител на цикъл органови концерти в зала „България”, като всеки сезон представя солови и ансамблови творби за орган с колеги от СФ и НФХ. Концертира в страната и чужбина. Има записи в БНР, БНТ, както и LP и CD.

В периода 1994-2012г. се занимава с педагогическа дейност – води класове по орган в ЮЗУ – Благоевград, АМТИИ – Пловдив и НБУ – София.

Интересите си към устройството на органа допълва със специализация при световно известната органостроителна фирма „Orgelbau – Walcker”. През 2007 г. взема активно участие в честването на 50–годишния юбилей на фирма „Walcker” в Австрия със солови концерти във Виена, Грац, Мьодлинг и др.

През 2008 г. организира и провежда съвместно с американския органист Бойд Джонс органов фестивал и workshop във ФКЦ – Варна под надслов Европа – Америка.

Все още няма отговори

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

    Translate »