Боряна Матеева е родена на 14 февруари 1952 г. в София. През 1970 г. завършва Френска езикова гимназия – София, а в периода 1970-78 г. последователно завършва испанска филология в СУ „Св. Климент Охридски“ и „Кинознание“ във ВИТИЗ. През 2002 г. е задочен докторант към НАТФИЗ.

В периода 1976-2010 г. работи в Българска национална филмотека като киноексперт, завеждащ „Връзки с обществеността”, отговорен програматор на Филмотечното кино, съставител и редактор на месечната печатна програма.

През 1991- 2010 г. е член на журита на ФИПРЕССИ на международните филмови фестивали в Сан Себастиан, Анеси, Лайпциг, Хавана, Тулуза, Буенос Айрес, Кан; член на жури на международните фестивали в Анкара и Висамбур (Франция), фестивала на неигралния филм „Златен ритон”, Пловдив. Член е на различни национални комисии за документални, научно-популярни и анимационни филми и категоризация на филми към Националния филмов център и ИА „НФЦ” и БНТ.

В периода 1995-2010 г. е преподавател в Нов български университет с курсове по „История на българската анимация“, „История на световната анимация“, „Анализ на анимационен филм“, „Естетика на анимацията”, „Въведение в историята на киното“, а през 2002-2010 г. преподава „Иберо-американско кино” в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“.

Член е на Съюза на българските филмови дейци, Съюза на българските журналисти и КИВИ – доброволна организация на жените, работещи в киното.

Владее френски, испански, английски, руски езици.

Публикации и медийни изяви:

От 1976 сътрудничи на специализирания кинопечат. Има стотици публикации по проблемите на българското и чуждо кино в списанията „Киноизкуство“ – по-късно „Кино“, „Филмови новини“ – по-късно „Филм“, „Български филми“, „ЛИК“, „Екран“, „Алтера”, „Проблеми на изкуството” и др., вестниците „Народна култура“ – по-късно „Култура, „Демокрация“, „Знаме“, „Литературен вестник“, „Капитал“ и др.

Участва в радиопредавания по националното радио, RFI, „Алма матер“ и др. и в телевизионни предавания по БНТ, bTV, Нова Телевизия и др.

Изнася лекции в „Киноуниверситета” на БНФ, участва в кръгли маси за киното, лектории, представяне на автори, филми, кинопанорами, филмови седмици и книги на различни кинофоруми.

Пресаташе на френско-канадския филм „Версенжеторикс“ и българския „Къде душите си почиват“ (реж. Боян Папазов).

Редактор е на 3 книги за кино: „Лица“ на Мира Няголова, „Фигури от българското кино на 90-те“ на Геновева Димитрова и „Критически и теоретичен речник на киното” на Жан-Мари Мишел и Жак Омон.

Сценарна дейност:

Сценарист на филма „Един киноман в началото на века” (реж. Петър Одажиев, 2006), който получава награда за „най-добър чуждестранен документален филм” на Фестивала на независимото кино в Ню Йорк, 2007 г.

Сценарна концепция на телевизионното предаване „Кино по ноти” – Канал 1 на БНТ

Член е на Съюза на българските филмови дейци, Съюза на българските журналисти и КИВИ – доброволна организация на жените, работещи в киното.

Награди:

Наградата за критика на Съюза на българските филмови дейци, 1996-1997 г.

Почетна грамота и плакет на Министерството на културата на Република България за принос в развитието и популяриза-цията на българската култура, 2002 г.

Източник: НБУ

Все още няма отговори

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *