Заповядайте на творческа среща, която хор „Бодра смяна“ ще осъществи с гостуващия детски хор „Милка Стоева“ от Бургас. Този състав отбелязва 75 години от създаването си и има дългогодишни контакти с нашия хор и неговия създател, а на срещата ще чуете интересни разкази и спомени на хористи от различни поколения и, разбира се, произведения от традиционния репертоар на двата хора.

Очакваме ви на 25.03.2023 г. /събота/, от 17:00 часа, в зала „Бончо Бочев“ на улица „Княз Борис I“ 103.

Детският хор „Милка Стоева“ е създаден през 1947-1948 г. от известния педагог, композитор и диригент Борис Ибришимов. Със своята богата творческа биография, бургаският детски хор се нарежда сред най-добрите български хорове в страната. В годините детският хор е прерастнал в хорова школа, възпитала и създала много известни музиканти, певци и ценители на музиката и изкуствата. Огромен дял за високото ниво, за големите международни отличия и активен културен живот на състава има дългогодишният диригент и ръководител на хора – Милка Стоева, чиито име хорът приема през 2003 година.

Бургаският детски хор има огромен принос за популяризирането на българската хорова музика. Основно място в репертоара на хора се отделя на творчеството на българските композитори. Такъв е и творческия ангажимент при подготовката и реализацията на първия по рода си в България Национален конкурс за детска песен “Сладкопойна чучулига”. За тези години хорът е записал повече от 400 песни, много от които са станали едни от най-популярните детски песни в България.

Детският състав е носител на много международни отличия от конкурси и фестивали.

Категория:

Все още няма отговори

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *