В Деня на народните будители, в изложбена зала „Архиви“ на Държавна агенция „Архиви“ (ул. Московска 5) бе открита изложба „Бончо Бочев – създател и вдъхновител“, посветена на 75-годишнината от създаването на хор „Бодра смяна“.

Изложбата се осъществява съвместно от Държавна агенция „Архиви“ и Националния дворец на децата, и е част от цялостна концепция за отбелязване на 75-годишнината на детската хорова школа. В рамките на проекта беше дигитализиран архивът от документи, свързани с хор „Бодра смяна“, и беше организирана изложба наоткрито, пред Народния театър „Иван Вазов“.

Документалната фотоизложба е финансирана по проект от Дирекция „Култура“ на Столична община.

Изложбата е отворена за посетители до 15 ноември 2022 г.

Изложбата беше открита с изпълнение на хористите и техния диригент Александър Кочков на Химна на народните будители, текст и музика Добри Христов и „Обичам те, родино!“, музика Любомир Пипков, текст Елисавета Багряна.

Доц. д-р Михаил Груев, председател на Държавна агенция „Архиви“, поздрави присъстващите по случай Деня на народните будители и подчерта, че празникът е отличен повод за откриването на изложбата. В обръщението си доц. Груев изтъкна успехите на хор „Бодра смяна“ по света през отминалите десетилетия. Той посочи, че като домакин и съорганизатор на изложбата Държавна агенция „Архиви“ е съпричастна към популяризирането на историята на детския хор и личния принос на неговия създател Бончо Бочев.
Държавна агенция „Архиви“ участва с архивни документи от фондовете на Националния дворец на децата, ЦК на БКП, Народното събрание, Министерския съвет, Министерство на външните работи, Столична община и фондове на известни български културни и просветни и дейци – Камен Зидаров, Петко Тихолов, Димо Бойчев, Асен Босев и др. Сред тях са фотография на Борис Христов, Лиляна Бочева и Бончо Бочев, заедно с хор „Бодра смяна“, по време на Международен конкурс за млади оперни певци в зала „България“, 70-те години на ХХ в., Указ № 201 на Президиума на НС на НРБ за награждаване на пионерски хор „Бодра смяна“ с орден „Червено знаме на труда“ по случай 10-годишнината от създаването му и диригента Бончо Бочев с орден „Кирил и Методий“ – I ст., 17 май 1957 г. и много други.
Г-жа Татяна Досева, директор на Националния дворец на децата, честити Деня на народните будители и благодари на Държавна агенция „Архиви“ за домакинството и възможността за експониране на фотографиите, припомнящи 75-годишната история на хор „Бодра смяна“, както и за обогатяването на изложбата със съхранявани в агенцията документи. Г-жа Досева отправи благодарност към г-жа Албена Мерджанова, заместник-директор по учебно-творческата дейност, г-н Александър Кочков, диригент на хор „Бодра смяна“, г-жа Ива Георгиева, докторант в Института за изследване на изкуствата, музикален педагог и коррепетитор на хор „Бодра смяна“, и авторите на изложбата г-жа Румяна Пашалийска и г-н Стефан Артамонцев, графичен дизайнер.
Програмата продължи с представянето на слово за будителя Бончо Бочев, изготвено от г-жа Ива Георгиева, приветствие от г-жа Румяна Пашалийска, както и поздравление от г-жа Бистра Илиева, управител на Фондация „Дарби“.

Диригентът на хор „Бодра смяна“ маестро Кочков благодари на организаторите на изложбата и на гостите на нейното откриване, както и на партньорите и приятелите на хора. Програмата завърши с изпълнението на традиционната бодросменска песен „Гайдар“, музика Светослав Обретенов, текст Пламен Цонев.

This slideshow requires JavaScript.

На снимката: Александър Кочков, диригент на хор „Бодра смяна“.
Пресфото – БТА снимка: Минко Чернев

 

Категория:

Все още няма отговори

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *