450 ДЕЦА от цялата страна отправиха своите послания за мир чрез песен в Концерта, с който официално беше открито Деветото издание на фестивала OPERA OPEN на Античния театър!

Стотици бели балони полетяха към небето на Пловдив като символ на детските мечти за различен свят и светло бъдеще!

Емоционална изненада за публиката беше включването на децата от Уганда, които специално подготвиха и заснеха видео към песента „Заедно“, за да я изпълнят заедно с младите български певци!


За четвърта поредна година откриващото събитие на фестивала OPERA OPEN смени гледната точка на зрителите, като ги разположи на сцената на Античния театър, а изпълнителите – в секторите за публиката. На 19 юни над 450 деца от хорове от цяла България изпълниха белите каменни редове, за да отправят своето послание за мир и да споделят детските си мечти с едни от най-известните български песни като „Детство мое“, „Чучулига“, „Боси времена“, „Дъга“, както и песни на АББА, Джон Ленън, Андрю Лойд Уебър и др. с Оркестъра на Опера Пловдив. Диригент на концерта е Славил Димитров, председател на Българския хоров съюз.

За първи път на Античния театър се събират и пеят заедно петнадесет от най-известните и големи хорове от всички краища на страната като хор „Бодра смяна“, хор „Бодра песен“, хор „Дунавски вълни“, Хор на варненските момчета и младежи, Детски филхармоничен хор и др. Пловдив беше представен от хор „Детска китка“ с диригент Яна Делирадева, Хор на Пловдивските момчета „Стефка Благоева“ с диригент Милка Толедова, хор към Академия на Опера Пловдив с диригент Яна Делирадева и Арт войс център с ръководител Руми Иванова.

За сложната логистика по посрещането и настаняването на стотиците малки хористи в Пловдив съдействие оказа Съветът по туризъм в Пловдив в лицето на г-н Любозар Фратев, Дан Травъл с управител Пламен Петров, както и хотелиери в града. Със специален музикален видеопоздрав в концерта се включиха и децата от Уганда, които разучиха български песни и танци по инициатива на фондация „Усмивка за Африка“ с основател Даниел Делибашев. Повече от месец те репетираха песента на Графа, Любо Киров и Орлин Павлов – „Заедно“, която изпълниха с всички останали участници в концерта.

OPERA OPEN 2022 e под наслов „Различният свят“ и е част от програма „Наследство II” на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

🙏Благодарим на ръководителите, диригентите, пианистите и всички хора, посветени на мисията да развиват Детското хорово изкуство в България и да приобщават децата към изкуството!

Защото изкуството създава добри хора и формира човешката душа! Изкуството насърчава децата да чувстват и преживяват света по един дълбок начин.

А не е ли това основата на нашето послание за РАЗЛИЧЕН СВЯТ…?

„ДЕТСКИЯТ ХОР НА БЪЛГАРИЯ“
ИДЕЯ и ДИРИГЕНТ – СЛАВИЛ ДИМИТРОВ
СЦЕНИЧНА КОНЦЕПЦИЯ – НИНА НАЙДЕНОВА
Детски хор „Бодра смяна“, София
Детски филхармоничен хор, София
Хор „Бодра песен“, Шумен
Детски хор „Добри Христов“, Варна
Детски хор „Хорал“, Варна
Хор на варненските момчета
Хор „Детска китка“, Пловдив
Хор „Орфей“, Хасково
Детска хорова школа, Свиленград
Хор „Св. Георги Победоносец“, Русе
Детски хор „Дунавски вълни“, Русе
Детски хор „Милка Стоева“, Бургас
Хор на момчетата „Стефка Благоева“ – Пловдив
Хор към Академия на Опера Пловдив
Арт Войс Център – Пловдив със солисти Иванина Колева, Виктория Илиева, Велина Сарелска, Ива Ичевска и Тодор Борисов
ОРКЕСТЪР НА ОПЕРА ПЛОВДИВ
Концертмайстор – Мичо Димитров
Водещ – Лили Бързева
Опера Пловдив благодари на Фондация Усмивка за Африка и Daniel Delibashev
Opera Open 2022 е част от програма Наследство 2 на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 / Plovdiv 2019 ECOC

Фотографии – Александър Богдан Томпсън

This slideshow requires JavaScript.

Категория:

Все още няма отговори

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *