Безименна улица в кв. „Бенковски“, район Сердика в столицата ще носи името на дългогодишния диригент на хор „Бодра смяна“ Лиляна Бочева. Това реши на заседание постоянната комисия по образование, култура и културно многообразие към Столичния общински съвет. Вносители на предложението са председателят на комисията Малина Едрева и кметът на район Сердика инж. Тодор Кръстев.

„С изключителната си кариера на хоров диригент и музикален педагог в хор „Бодра Смяна“, Лиляна Бочева е формирала няколко поколения хорови изпълнители, които са станали изявени певци, музиканти, преподаватели по музика, музикални критици. Под диригентството на Лиляна Бочева, хор „Бодра смяна“ се утвърждава като един от най-добрите български и световни детски хорове, осъществяват се много записи, издават се грамофонни плочи, изнасят се стотици престижни турнета зад граница“, се казва в мотивите към предложението.

„Бодра смяна“ е първият български детски хор, получил световна известност и поставил началото на българското детско хорово пеене. Хорът е създаден през есента на 1946 г. от диригента и педагога Бончо Бочев – баща на Лиляна Бочева, която достойно продължава делото му. Тя ръководеше хора от 1975 г. до смъртта си през 2005 г. Приживе Лиляна Бочева беше удостоена със званието „Почетен гражданин на София“. На 14 април предстои възпитаниците на хор „Бодра смяна“ да изнесат Пролетен концерт в нейна памет под диригентството на настоящия ръководител на хора Александър Кочков. Концертът ще се състои от 19,00 часа в зала „Бончо Бочев“ – София, ул. Княз Бориз I-ви № 103.

Източник: Столица.bg

Категория:

Все още няма отговори

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *