Националният дворец на децата има удоволствието да Ви покани на 15 ноември 2021 г., от 16.30 часа до 20.00 часа на 28 ноември, в Градската градина – София, на представителна изложба, посветена на 75-годишния юбилей на хор „Бодра смяна”.

Създаден през есента на 1946 г. от големия български диригент и културен деец Бончо Бочев (1899 – 1975), през годините хор «Бодра смяна» се изгражда като висока певческа формация, която постига блестящо изпълнение и силни художествени внушения, и се превръща в изключително явление в нашия културен живот.

Изпълнителският му стил е еднакво безупречен и при българските композитори (Георги Димитров, Светослав Обретенов, Филип Кутев, Любомир Пипков, Тодор Попов и мн. др., които създават детски песни и музикални произведения специално за хор „Бодра смяна“), и при световни автори като Монтеверди, Хендел, Британ, Бела Барток, Золтай Кодай, Кабалевски, Хачатурян, Бах, Перголези, чиито творби хорът изпълнява у нас за първи път.

За своята 75-годишна история легендарният детски хор „Бодра смяна“ изнася над 2500 концерта, в които участват повече от 7000 деца, изпълнил е повече от 1000 творби от над 300 автори; в него са обучени повече от 10000 хористи. В биографията му са вписани 47 задгранични турнета в Европа, Азия и Африка; повече от 40 издадени грамофонни плочи и CD у нас и в чужбина. Хорът е редовен сътрудник на Симфоничният оркестър към Българското национално радио, на много оркестри в страната и на Националната опера, където участва в 26 оперни постановки в над 3000 представления.

Стотици са известните, утвърдени в музиката и други области на живота българи, преминали през уникалната школа на “Бодра смяна”.

През годините на своето съществуване „Бодра смяна“ става лауреат на множество престижни национални и международни награди, от които най-авторитетна е наградата от анонимния конкурс на Би Би Си – Лондон (1968). На това неофициално световно първенство хорът получава наградата „Сребърното петле“ за най-добър детски хор.

Фотодокументалната изложба „75 години хор „Бодра смяна” – люлка на детското хорово пеене” представя за първи път пред широката публика богатия творчески път и забележителните постижения на легендарния детски хор „Бодра смяна“, който години наред е възприеман по света като «визитна картичка на България».

Многобройните експонати, голяма част от които за първи път напускат архивния фонд на хор «Бодра смяна» са организирани в 28 двуезични пана. Това са материалните и духовни знаци, които ни дават възможност да надникнем в света на нашите предходници и да осмислим голямото им творческо дело. Те ни напомнят, че десетилетия наред, чрез звънките детски гласове, ние сме представяли пред европейската и световната музикална общност високите постижения на нашата певческа култура.

В днешния глобализирания свят тази изложба ни помага да укрепим поизтънялото си националното си самочувствие и да вярваме в силата на българския творчески дух, с който сме извоювали достойно място в културното многообразие на Европа и света.

Автор на изложбата – Румяна Пашалийска
Графичен дизайн – Стефан Артамонцев
Превод на английски – Христо Христов

Изложбата е осъществена с подкрепата на Столична община!

« на 28 »

Все още няма отговори

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *