БНР, Алегро Виваче

На 7 юли можеше да отбележи 70-годишен юбилей Методи Матакиев – забележителен хоров и оперен диригент с успешна кариера у нас и в чужбина. Той си отиде от този свят преди 9 години, оставяйки спомена за всеотдайно предан на работата си музикант и много чаровен човек.

Матакиев е роден в София и още 8-годишен пее в хор „Бодра смяна“ – това е ценен шанс да се насочи към музиката, да я опознае и да добие всички качества, необходими за бъдещата му професия – упоритост, дисциплина, отговорност към работата си, желание да научаваш още и още. Завършва Музикалното училище като обоист, следва в Музикалната академия, в класа по хорово дирижиране на проф. Самуил Видас. Десет години по-късно специализира във Виена оперно и симфонично дирижиране при проф. Карл Остерайхер. В годините след завършването си работи с различни хорове и оперни състави, сред които Българската хорова капела, трупите на Националната и на Русенската опера, а от 1998 г. до края на живота си ръководи Смесения хор на Българското национално радио. От 1991 г. гастролира из цяла Европа с първата частна формация “Нова българска опера“, а сред върховите му постижения са спектакрлите на оперите “Набуко“ и “Борис Годунов“ в зала „Плейел“ – Париж, с участието на наши прочути оперни певци. От 1991 г. е музикален директор на Театро Лирико Европа. Гостувал е на много страни по света: САЩ, Китай, Япония. Развива и педагогическа дейност – преподава  хорово дирижиране в Музикалната академия, води и курс по оперно дирижиране в Карлови Вари, Чехия.

Методи Матакиев познаваше отлично певческите гласове, техните възможности, работеше често с най-изтъкнатите български певци като Дарина Такова, Никола Гюзелев, Калуди Калудов. В историята останаха спектаклите на „Турандот“ от Пучини през 1996 г. под негово диригентство и с участието на Гена Димитрова. За неговите заслуги към нашата музика през 2011 г. посмъртно е отличен с наградата за цялостно творчество в анкетата “Музикант на годината“ на предаването  „Алегро виваче“ на БНР.

За музиката в детството му и за всичко, което му е дал хор „Бодра смяна“, Методи Матакиев разказва в интервю  от 1999 г.,запазено в Златния фонд на БНР. Чуйте в звуковия файл.

 

Категория:

Все още няма отговори

Leave a Reply

Translate »