„Бодра смяна“ ще участва в Дни на българската култура, фолклор и традиции, в Охрид

От 29 юни до 3 юли 2019 г., за четвърти пореден път ще се проведат Дни на българската култура, фолклор и традиции в Охрид.  Целта им е да популяризират традиционния български певчески и танцов фолклор в разгара на туристически сезон в северномакедонския град.

Фестивалните дни предвиждат богата културна програма, изложба с български фотографии на автентични носии, кръгла маса на тема „Фолклорътна Балканите“ с участието на учени от БАН и фолклористи от Гърция, Албания и Северна Македония.

Две са конкурсите вечери, в които участници от цяла България ще премерят сили в различни категории, като общият брой на изпълнителите надхвърля 600. Сред тях ще са и децата от хор „Бодра смяна“, които са подготвили три програми: фолклорни обработки, патриотични песни и църковнославянски песнопения. Председател на журито е д-р Маргарита Кръстева, фолклорист от НБУ.

Организатори на празника на българския фолклор в Охрид са Асоциацията за култура и изкуство „АРТ Вивенди“ – Охрид, и Фондация „ЖАР-C“ от България.

Събитието се провежда с подкрепата на Посолството на Република България в Северна Македония, сдружение “Македонско-българско приятелство“ и Нов български университет.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Translate »