Заповядайте на пролетния концерт на хор „Бодра смяна“ в памет на незабравимата Лиляна Бочева! В деня на нейното рождение – 12 април, от 19.00 часа, в зала „Бончо Бочев“.

На 12.04.2019 г. се навършват 95 години от рождението на именитата българска диригентка, посветила живота си на първия детски хор у нас. Лиляна Бочева е родена на 12 април 1924 г. в Горна Оряховица. Завършва Американския колеж в Симеоново и класа по пиано на проф. Андрей Стоянов в Държавната музикална академия в София. Творческият й път започва със създаването на хор „Бодра смяна“ от нейния именит баща Бончо Бочев.

От 1946 г. тя работи като пианист, от 1974 г. е диригент, а по-късно и главен диригент. Под диригентството на Лиляна Бочева „Бодра смяна“ се утвърждава като един от най-добрите български и световни детски хорове. Осъществяват се много записи, издават се грамофонни плочи, изнасят се стотици престижни турнета зад граница.  Нейна е идеята деца от хор „Бодра смяна“ да участват в оперни постановки на Софийската опера, както и осъществяването на съвместни проекти със симфонични оркестри.

Лиляна Бочева утвърждава хор „Бодра смяна“ като уникална музикална детско-педагогическа школа. Днес възпитаници на хор „Бодра смяна“ са изявени певци, музиканти, преподаватели по музика, критици, редактори.

Бочева си отива от този свят на 20 септември 2005 г. в София. Изпратена е от няколко поколения хористи на „Бодра смяна“ в софийската църква „Свети Седмочисленици“. Лиляна Бочева е удостоена със званието „Почетен гражданин на София„. Посмъртно е удостоена с наградата „Златна лира“ на Съюза на музикалните и танцови дейци, Класик ФМ радио и Националния център за музика и танц към Министерството на културата.

« на 9 »

Категория:

Все още няма отговори

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Translate »