"Бодра смяна" заминава на турне в Будапеща

По покана на българската общност в Унгария, Хор „Бодра смяна“ заминава на 28 септември 2018 г., на турне в Будапеща, където на 29 септември ще изнесе концерт по повод 100-годишнината от основаването на Българското училище в унгарската столица. 

Общо 37 деца, разпределени в два състава – хор на малките и концертен състав, ще поздравят гостите в залата с амбициозна програма от над 25 песни, под ръководството на диригента Александър Кочков и пианиста Ива Георгиева.

Това е петото турне на „Бодра смяна“ в Унгария, като предишните четири са били през 1949, 1959, 1964 и 1982 г. В „Златната книга” на хор „Бодра смяна” унгарският композитор и фолклорист Золтан Кодай е записал: “Ние бихме могли да се поучим много, както от подготовката на гласовете, така и от организацията на хор “Бодра смяна”, чиито малки изпълнители имат забележителни постижения!”

Българското училище в Будапеща е открито на 25 февруари 1918 г. То е дело на Дружеството на българите в Унгария. Дълго време училището се издържа от даренията на българите. Организацията наема стаи в различни унгарски училища, събира средства за отоплението, наема учител, подпомага по-бедните семейства, за да могат децата им да ходят на училище. Коренна промяна настъпва след Втората световна война, когато училището се поема от Българското просветно министерство. Този период продължава чак до 2011 г., когато МОН се оттегля, но това не означава край на образователното дело на българите в Унгария. Малко преди това, през 2004 г., възползвайки се от възможностите на унгарското законодателство, Българското републиканско самоуправление създава Българското училище за роден език, което в момента е единственото учебно заведение за българите в Унгария и е част от унгарската образователна система. В момента в училището се обучават 98 ученици от първи до 12-и клас.

Честванията на 100-годишнината на училището стартираха в началото на 2018 г., а кулминацията им е на 28 и 29 септември, когато е централното тържество, част от което са и изпълненията на „Бодра смяна“. Очакват се много гости, включително бивши ученици и учители, хора, които са свързани с училището и са в България и по света. Сред гостите ще бъдат и представители на Асоциацията на българските училища в чужбина, както и официални представители на българската и унгарската държава.

ПРОГРАМА

Общо изпълнение на двата състава:

 1. Химн на Република България – муз. Цветан Радославов, обр. Д. Вълчев

Хор на малките:

 1. Приказки – Юлиян Слабаков
 2. В зори – Парашкев Хаджиев
 3. Бабина игра – Красимир Милетков
 4. Златни букви – Красимир Милетков
 5. Мама – Димитър Кърнолски
 6. Търси се зайката – Димитър Кърнолски
 7. Светофар – Димитър Кърнолски
 8. Децата на слънцето – Димитър Кърнолски
 9. Децата на кълвача – Димитър Кърнолски
 10. Ключ към песните – Георги Костов
 11. Месечко ясен – Иван Маринов
 12. Песен за носорога – Бенцион Елиезер
 13. Жабешки хор – Михаил Шопов

Концертен състав:

 1. Sound the trumpet – Хенри Пърсел
 2. Kyrie из Missa Brevis – Лео Делиб
 3. O Salutaris Hostia из Missa Brevis – Лео Делиб
 4. Ний сме птички гласовити – Добри Христов
 5. Химн на народните будители – Добри Христов
 6. Хвалите Господа с небес – Петър Динев
 7. Тебе поем – Добри Христов
 8. Българска песен –Тодор Попов
 9. Бре, Петрунко – Филип Кутев
 10. Вечеряй, Радо – Филип Кутев
 11. Що ми домилело, мамо – Красимир Милетков

Общо изпълнение на двата състава:

 1. Българска земя – Йосиф Чешмеджиев
 2. Обичам те, Родино – Любомир Пипков

Категория:

Все още няма отговори

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Translate »