Тържествен концерт "70 години Хор "Бодра смяна"

plakat

На 1 декември 2016 г., от 19.00 часа, в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще се състои тържествен концерт, посветен на 70-годишнината от основаването на световно известния детски хор „Бодра смяна“ към Националния дворец на децата.

В празничната програма, освен настоящите хористи на „Бодра смяна“, с изпълнения ще се включат и бивши бодросменци, както и камерните формации „Полифония“ и „Те Деум Адорамус“.

pdf-icon Програма на концерта

Очаква се бодросменският празник да бъде уважен от дипломати, дейци на културата и изкуството, много бивши хористи. Сред възпитаниците на „Бодра смяна“ са десетки изявени професионалисти, оставили следа в българската култура, наука и обществен живот. Сред тях са: Райна Кабаиванска, Орлин Горанов, Михаил Белчев, Стефан Димитров, Милица Божинова, Мими Николова, Стефка Берова, Борис Спасов, Методи Матакиев, Нушка Григорова, Съни Сънински, Стефан Китанов, Мартичка Божилова, Климент Денчев, Венцислав Мартинов, Ани Бакалова, Елена Кънева, Иван Ничев, Гита Минкова, Даниела Кънева, Любка Кумчева и много, много други.

За 7 десетилетия „Бодра смяна“ е изпълнила над 1000 творби от над 300 автори, изнесени са над 2500 концерта с участието на повече от 7000 деца, издадени са над 40 грамофонни плочи и CD в България и в чужбина, осъществени са 47 задгранични турнета в Европа, Азия и Африка, спечелени са множество награди от национални и международни конкурси. За 70 години през школата „Бодра смяна“ са преминали повече от 10 000 хористи със среден курс на обучение 8 години.

„Бодра смяна“ е първият български детски хор, получил световна известност, поставил началото на българското детско хорово пеене. Създаден през есента на 1946 година от н. а. Бончо Бочев, хорът бързо израства и от май 1948 г. прекрачва границите на България и започва да разнася по света славата на гласовитите български деца. Многобройните концертни турнета и престижните световни награди са само материален израз на възхищението на публиката. Под ръководството на Бончо Бочев хор „Бодра смяна” изпълнява за първи път творби на световни автори като Золтан Кодай, Дмитрий Кабалевски, Дмитрий Шостакович и др. Акцентът обаче се поставя върху творчеството на българските композитори – Георги Димитров, Светослав Обретенов, Филип Кутев, Любомир Пипков, Тодор Попов и други, много от които пишат музикални творби специално за „Бодра смяна“.

Особено ценна за развитието на българското детско хорово пеене е дейността на Бончо Бочев в областта на музикалната педагогика. Диригентът на „Бодра смяна“ организира и ръководи курсове за начални учители, изнася публични демонстрации по нотно пеене с деца, съставя голям брой учебни пособия, учебници и методически материали по пеене и солфеж. „Бодра смяна” се превръща в своеобразна лаборатория на българското хорово творчество. По образец на Бодра смяна” се създават десетки детски хорове в цялата страна, някои достигат забележителни успехи у нас и зад граница.

След години диригентската палка се предава от баща на дъщеря. От 1973 г. до септември 2005 г. Лиляна Бочева е главен художествен ръководител и диригент на хора. Под нейно ръководство „Бодра смяна“ се утвърждава като един от най-добрите детски хорове в България и в света. Все по-голямо място в репертоара на хора заемат произведенията на класически и модерни автори. Изпълняват се произведения на Клаудио Монтеверди, Джовани Перголези, Карл Орф, Густав Малер, Бенджамин Бритън, Вельо Тормис, модерни български автори като Иван Спасов, Ивелин Димитров, Красимир Кюркчийски.

От 2005 г. диригент и главен художествен ръководител на „Бодра смяна” става дългогодишният корепетитор Светла Бешовишка, която продължава и обогатява традицията, наложена от Бончо и Лиляна Бочеви. След пенсионирането й през 2010 г. диригентството поема Александър Кочков.

______

Медиен партньор на събитието е интернет телевизия „Аз мога, аз знам“, която ще осъществи пълен видеозапис на концерта.

______

pdf-icon Програма на концерта

Все още няма отговори

Leave a Reply

Translate »