Никой не си отива от никого завинаги, щом е оставил нещо от себе си!… А тя остави и сърце и душа!

Чета коментарите под вестта за смъртта на Светла Бешовишка – дългогодишен пианист и диригент на хор „Бодра смяна“. Малко след като разплаканата ми дъщеря се обади да ми съобщи тъжната вест, съм на път да се разплача и аз, когато влязох във Facebook групата на хор „Бодра смяна“. Потресените хористи – бивши и настоящи – споделят мъката си и спомените си за г-жа Бешовишка.

Дъщеря ми пее в хора от 6-годишна, сега е на 16 и за нея хор „Бодра смяна“ и г-жа Бешовишка са нещо много специално.В същото време съм учудена, че никъде, освен във Facebook, няма информация за нейната смърт. Не видях паметна бележка и на сайта на Националния дворец на децата. Не можах да се свържа за подробности и с настоящия диригент на хора – г-н Александър Кочков.

Със Светла – светла ѝ памет – си отиде един от последните стожери на този славен, но изстрадал хор. Не зная дали някой друг като Светла Бешовишка, а сега – и с голямото сърце на г-н Кочков – ще успее да пренесе във времето идеята и духа на „Бодра смяна“.

Спомням си колко се борихме хорът да продължи да съществува, когато през 2011 година остана с шепа деца и беше на косъм да загине. Липсата на деца, желаещи да пеят в хора, го изправи пред сериозна опасност от закриване. Сега положението не е по-различно, но г-жа Бешовишка носеше духа на хор Бодра смяна, предаден от Лиляна Бочева.

Хорът боледува след смъртта на Лиляна Бочева“, каза ми още преди четири години Татяна Досева, директор на Националния дворец на децата. Лиляна Бочева е дъщеря на създателя на хора Бончо Бочев. Под нейно ръководство „Бодра смяна“ се утвърждава като един от най-добрите детски хорове не само в България, но и по света.

Няколко диригенти се сменят след нейната смърт през 2005 г. и г-жа Светла Бешовишка продължи делото ѝ с цената на огромни усилия. Сега диригент на хора е Александър Кочков, след като през 2010 г. г-жа Бешовишка официално се оттегли в пенсия.

Поклон пред светлата памет на голямата личност Светла Бешовишка! Тя ще остане в сърцата на всички, които я познаваха!

Източник: actualno.com

Автор: 

Категория:

Все още няма отговори

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Translate »