„Бодра смяна“ ще участва в националната инициатива „България пее“

На 15, 16 и 17 април 2016 г. в България ще запеят
над 150 вокални състава от повече от 35 града в страната.

Участието на „Бодра смяна“ е на 15 април, петък, от 19.30 часа,
в Аулата на Софийския университет.

Хор „Бодра смяна“ ще е част от националната инициатива на Българския хоров съюз – „България пее“. Това стана ясно по време на участието на хора към Българската академия на науките в предаването „Тази сутрин“ на бТВ. Сред основателите и настоящи хористи в хора на БАН е и диригентът на „Бодра Смяна“ Александър Кочков. По време на участието си в предаването на бТВ г-н Кочков обясни, че участието на „Бодра смяна“ в „България пее“ е не само въпрос на чест и удоволствие, но е и полезно за натрупване на сценичен опит у изцяло обновения състав на детския хор.

CaptureЕто какво каза Александър Кочков:

„Главните причини да се включим в тази инициатива са две. Първата е, че нашият състав е изцяло обновен и децата имат нужда да придобият сценичен опит. По-важната причина, обаче е, че чрез тази инициатива ще помогнем в процеса на формиране на една по-разбираща публика, която да цени и търси хоровото изкуство. Целта ни е да променим социалния статус на това изкуство, който в момента, за съжаление, е плачевно нисък“.

 

България пееБългария пее“ е национална инициатива на Българския хоров съюз за популяризиране на хоровото пеене и поставянето му във фокуса на общественото вниманиеОрганизира се за първи път.

В рамките на три дни ще бъдат изнесени концерти в градовете Асеновград, Балчик, Благоевград, Ботевград, Варна, Видин, Враца, Габрово, Горна Оряховица, Добрич, Дупница, Казанлък, Кресна, Кюстендил, Пловдив, Поморие, Попово, Разград, Силистра, София, Хасково, Шумен, Ямбол. Освен хоровете от градовете домакини, ще пеят състави от Бургас, Велико Търново, Кърджали, Монтана, Нова Загора, Пазарджик, Плевен, Русе, Стара Загора, Търговище. Регламентът е отворен за различни хорови формации: детски, училищни, народни, църковни, класически хорове, вокални групи.

В кампанията ще се включат хорови формации от 35 града в страната, които ще покажат красотата, богатството и колорита на хоровото изкуство у нас. С музикалната инициатива  се поставя началото на честванията, посветени на 90 годишнината от създаването на Българския хоров съюз.

Кампанията има за цел да покаже принадлежността на хиляди българи към това достъпно и въздействащо изкуство, да представи красотата, богатството и колорита на хоровото майсторство в България; да обедини хоровете от страната в името на обща идея; да демонстрира потенциала и желанието за развитието на българските хорове у нас.

С инициативата ще бъде белязано началото на честванията, посветени на 90-годишнината от създаването на Българския хоров съюз. Събитието се осъществява с подкрепата на българските хорове, техните диригенти, общините, организации-партньори и съмишленици.

Българското хорово изкуство е национално богатство. Неговите постижения са една от нашите визитни картички пред света.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Translate »